Mintha idegen civilizációk építették volna ezeket a brutalista templomokat

Sokan meglepődnek, amikor ráébrednek a brutalista építészet gondolatébresztő erejére – mondja Jamie McGregor Smith fotós, aki öt év alatt száz brutalista épületet keresett fel Európában.

Brutalista és modernista templomokat keresett fel Európa-szerte Jamie Smith az elmúlt öt évben. A túra végére száz templomról 139 képet készített, ebből állt össze a Sacred Modernity – The Holy Embrace of Modernist Architecture (Szakrális modernizmus – A modernista építészet szent ölelése) című könyve, amelyben feltárul a második világháború utáni időszakban épült templomok jellegzetes, geometrikus, szoborszerű formavilága.

A 208 oldalas könyvbe Jonathan Meades és Ivica Brnic írt szövegeket a képekhez, de a fotósra is erős hatást gyakorolt a téma, ahogy a Dezeennek nyilatkozta:

„Sokan meglepődnek, amikor felfedezik a brutalista építészet gondolatébresztő erejét, és vonzódnak a kihívást jelentő, szokatlan tulajdonságaihoz.”

Smith szerint aki elmerül a témában, sokszor szkeptikusból elfogadó lesz, ahogy szembesül ezen épületek egyedülálló szépségével és innovatív építészetével. Smith érdeklődését a bécsi Wotruba templom keltette fel, ott határozta el, hogy újabb gyöngyszemeket fedez fel, de motiválta a felismerés is, hogy ezeket az épületeket még az építészközösség sem mindig értékeli igazán, a helyi lakosság pedig gyakran nem is ismeri. „Ezek az építészeti csodák erős félelmet és kíváncsiságot ébresztenek bennem a mesteri forma- és fényhasználatuk révén” – összegzett.

És bőven van tartalék a témában, hiszen nemhogy csupán Európában, de azon belül is mindössze hat országban (Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország, Nagy-Britannia) fotózott Smith. A könyv 50 euróért rendelhető a fotós honlapján, de már ott helyben is megéri belelapozni a további fantasztikus képekért.

(Forrás: Dezeen, fotók: Jamie McGregor Smith / Dezeen)

szakrális épület | Jamie McGregor Smith | templom | építészet | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom