Kiderült, pontosan hány buborék van egy pohár pezsgőben

Talán nincs is ember a földön, aki ne tette volna fel magában soha a kérdést egy pohár pezsgővel a kezében, hogy vajon hány buborék van benne? A tudósok utánajártak az élet egyik nagy kérdésének.

Gérard Liger-Belair a The Journal of Physical Chemistry című tudományos szaklapban tette közzé az erről szóló tanulmányát. Arra jutott, hogy sokkal kevesebb buborék van egy pohár pezsgőben, mint amennyit gondolnánk.

Egészen az ő vizsgálatáig ugyanis általános tévhit volt az, hogy egy pohár pezsgőben körülbelül tizenöt millió buborék van.

Liger-Belair szerint "csupán" nagyjából egymillió.

Ahhoz, hogy erre a következtetésre juthasson, a kutató számításba vette a pezsgőspalack hőmérsékletét, a pezsgőspohár dőlésszögét és a "buborékdinamikát" is.

Ha ennél is több buborékot szereténk a pohárban látni, érdemes az italt a szokásosnál melegebben tálalni és töltés közben jobban megdönteni a poharat.

De nem csak Liger-Belair-t érdeklik a pezsgő buborékai. 2023-ban a Brown Egyetem és a Toulouse Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgős pohárban miért mozognak egyenes vonalban a buborékok szemben a többi szénsavas itallal.

Meglátásuk szerint a pezsgőnek és a habzóbornak van egy speciális összetevője, amely "szappanszerű vegyületként működik". Ez egy felületaktív anyag, ami segít csökkenteni a folyadék és a gázbuborékok közötti feszültséget, így egyenes vonalú pezsgést eredményez.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

vizsgálat | kutatás | buborék | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a meglepő hozzávalóval lesz minden eddiginél tökéletesebb a krumplipüré

Ezzel az egyetlen trükkel mindig tökéletes lesz a tükörtojás

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom