Ez az a fekete sereg, ami bevette Budapestet

Berlin, Párizs, Budapest. A három világváros, ahol a legaktívabb Adidas Runners futóközösséget tartják számon világszerte.

Az Adidas Runners Budapest tagjai, vagyis ahogy magukat hívják, a fekete sereg (fekete póló az egyenruhájuk, ami minden aktív közösségi tag jutalma öt edzés teljesítése után) az urbán futás népszerűsítését tűzte zászlajára. Nem kevesebb mint száztizennégy nagyvárosban találni ilyen futóközösséget, de nagyon kevés helyen van úgynevezett runbase, azaz egy olyan központi helyiség, ahol a futók átöltözhetnek, és ahol teremben végzett edzésekre is van lehetőség.

Budapest egy ilyen hely, és a közösség tagjai szemlátomást imádják ezt.

Boros Gábor, alias Borsi, aki nemrég csatlakozott a csapathoz, például azt hitte, rosszul lát, amikor belépett a Váci úti terembe. "Megmutatták az öltőzöt, és hanyatt dobtam magam, hogy milyen szép és kulturált. Egyből kérdeztem, hogy biztos én olvastam el, de ezért semmit nem kell fizetni? Mondták, hogy nem" – meséli Gábor.

"Annyira gyorsan és naggyá fejlődött a budapesti futóközösség, hogy az Adidas bajorországi központjában azt mondták, nyissunk egy saját runbase-t" – ezt már Debreczeni Dóra csapatkapitány mondja, és hozzáteszi, hogy két és fél éve heti egy edzéssel és két edzővel indult a mozgalom.

"Akkor azt vártuk, hogy körülbelül három-négy évig heti három-négy edzésünk lesz, de már a két hónapon belül világos volt, hogy kell egy második edzés is minden héten. És most, két és fél év elteltével már hetente húsz edzésünk van, és tíz állandó edzővel dolgozunk".

Dóra csapatkapitányként személyesen választotta ki az edzőket. Két és fél éve azt kapta feladataként, hogy építse fel a team edzői csapatát, és találja meg a legjobbakat. Komolyan vette, és csaknem hatvan edzővel vette fel a kapcsolatot, majd hosszú kiválasztási folyamat vette kezdetét.

Dóra nagyon büszke arra a brigádra, amellyel a csapat színre lépett.

"Az edzőink kiváló emberek, nem csak kiváló sportolók. A kiválasztás során elsősorban az emberi tulajdonságaikat néztem a szakmai tudásuk mellett. Én, mint egy gyermek édesanyja, azt tartottam szem előtt, hogy a gyerekeimnek is példaképeket válasszak, olyan embereket, akik a hozzánk forduló és tartozó futókat jó irányba fogják terelni. És hozzánk azért ragaszkodnak ennyien és azért jönnek ilyen sokan, mert ezek az emberek nagyon motiválóak, és nagyon nagy ösztönzést adnak a hozzánk csatlakozó futóknak" – árulja el Dóra a budapesti bázis vonzerejét.

A futóedzők egytől egyik bajnokok, olyanok, akik maguk is végigjárták a futás néha kínzó lépcsőfokait, és tudják, miről beszélnek. Kazi Tamás olimpiai részvevő futó például haladó futóknak tart edzést. De a futóedzések mellett van jóga, amit Szappan Petra tart, van Hiit, azaz High Intensity Tréning, Core-edzés, vagy nyújtásra fókuszáló edzés.

Spiczki Csaba többszörös terep- és ultrafutó bajnok a kezdetektől dolgozik a futócsapatnál. "Hozzánk bárki jöhet. Kezdők is, akiket igyekszünk a nekik legmegfelelőbb edzésekre irányítani. Mostanában csináltunk egy Az életem első tíz kilométere kampányt, ahová harmincan jelentkeztek, és nekik külön felkészítést tartottunk. Az edzők nemcsak remek sportemberek, hanem karizmatikusak is, mert azért itt alkalmanként nyolcvan-száz emberrel dolgozunk, és olyankor meg kell tudni szólalni, még talán jópofának sem árt lenni" – teszi hozzá Csaba, aki a hétfői edzéseket vezeti.

Borsos Gábor is Csaba edzésein kezdte, nemrég az Ultratrail Balaton versenyen száz kilométeres távott futott, és beszámolója szerint a legnehezebb pillanatokban edzői szavai csengtek a fülébe.

"Amikor a nyolcvankettedik kilométernél lefeküdtem a párás mezőre az út mellé, és a fejlámpám fényében csak a számból kiáramló felhőket láttam, pár perc erejéig el is aludtam. Arra riadtam fel, hogy hangokat hallok a fejemből. Az egyik hang azt mondta: "ne kaszálj a kezeddel, emeld a sarkad, emeld a térded" (Csabi), a következő hang pedig a következőt: "most nyolcvan-kilencven százalékos lendülettel megyünk" (Áron). Na, ezek után erőt vettem magamon, és továbbindultam. Az utolsó tíz kilométert úgy futottam le szó szerint, hogy felemeltem magam elé a két futóbotomat, és ami kifért a csövön. Úgy voltam vele, ha egy elefánt lesz az úton, azt is letolom. Az utolsó kilométereket 04:31-es tempóban futottam, amikor beértem a célba, alig bírtam megállni. Ötvenedik lettem" – emlékszik vissza Gábor.

Csaba azt mondja, igyekeznek változatos edzéseket kitalálni. "Át szoktam velük futni a Rózsadombra, hogy legyen benne emelkedő is, és például felfutunk a József-hegyi kilátóhoz. De van, amikor a Parlament felé megyünk, vagy a Városligetbe" – meséli Csaba, hogy mindig igyekszik a csapat állapotához és összetételéhez szabni az útvonalat, és mindig bevárják a gyengébb futókat.

Havonta öt-hatszázan vesznek részt az ingyenes edéseken. Ez azt jelenti, hogy átlagosan két edzésre látogat el egy futó. A Facebook-csoportba hatezren léptek már be. A Runstatic alkalmazásban, amelyen keresztül az edésekre lehet jelentkezni, háromezer-ötszázan regisztráltak már.

"A magyarok szeretnek sportolni, és nálunk több a nő, mint a férfi, ami azt is mutatja, hogy a nők körében népszerűbb a városi futás. Itt a közösségben azok is társakat találnak, akik alig ismernek valakit, és emellett Magyarország legjobb edzőitől kapnak útmutatásokat, motivációt. A résztvevők nemcsak ingyen vesznek részt az edzéseken, de a jutalompóló után, tizenöt edzést követően cipőfűzőre rögzíthető bronzlapocskát kapnak, amit az ezüst-, majd az aranylapocska követ".

Dóra szerint, ami megkülönbözteti a budapesti közösséget a világ többi városétól, az az, hogy a tagok nem csupán együtt edzenek, hanem együtt járnak szórakozni is, vagyis egy valódi közösség kovácsolódott össze.

A jó erőnlét és az eredmények elérése az egyik fő cél, de szerveznek például szemétszedő futásokat, azaz ploggingokat is, vagy karácsonyi ajándékokat készítenek hulladékanyagokból.

Debreczeni Dóra, azaz Captain Dóri élő példája annak, ami a csapat hitvallása. Dóra is a közösséggel együtt futva vált egyre jobb futóvá. Azt mondja, a sport és ezenbelül a közösségi sport az, ami ebben a világban a legtöbbet tudja adni az embereknek. "Adi Dasslernek, az Adidas alapítójának az volt a hitvallása, hogy a sport megváltoztatja az életedet. Mi is ezt az üzenetet szeretnénk átadni. A mai világban, ahol mindent azonnal meg tudsz szerezni, kevés dolog maradt, amiért az emberek küzdeni akarnak. A sport azonban megtanítja őket erre a küzdésre, vagyis arra, hogy vannak dolgok, amikért tenni kell, és az eredmény csak kemény munka hatására érkezik meg."

Ez is érdekelhet:

A legszebb maratonok a Piazzale Michelangelótól a Hősök teréig

Néhány város már a puszta adottságaival is idilli maratoni helyszín. Nizza hamar népszerű lett, Firenze majdnem elszúrta, Budapestet komolyan számon tartják a legszebb 42 kilométerek közt.

(Fotók: Somay Márk)

csapat | edzés | futás | adidas runners | szabadidő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom