Budapesti Távmozi: nem maradunk művészfilmek nélkül, moziélményt kapunk

A Budapest Film kezdeményezése nyomán április 21-től online mozizhatunk, az otthonunkból, kedvenc budapesti artmozijaink szellemiségében, és persze a Puskin, a Művész, a Toldi, a Tabán és a Kino támogatásával. Ahelyett, hogy archívumot keltettek volna életre, ugyanúgy premierfilmek, sőt, fesztiválok is lesznek, és minden erejükkel a valós moziélmény reprodukálására törekednek. Így nincs kényelmes megállítgatás, beletekergetés, rá kell hangolódnunk az otthoni mozira. 

A fővárosi művészmozik a koronavírus miatti óvintézkedéseket a kezdetektől betartották, egy pillanatig sem szerettek volna kiskapuzni. Ezek azok az intézmények, amelyek még a klasszikus mozis élményt hozzák: nem plazából lépünk be az ajtón (van ajtó!), hanem ahogy a régi idők filmszínházai, önálló entitásként simulnak a városképbe.

Ezekben a mozikban sok különlegességet és filmes csemegét elcsíphetünk – minden olyat, amit egy multiplexben biztosan nem játszanának, de a legkedveltebb sikerfilmekkel is ugyanúgy találkozhatunk.

Nem volt kétség, hogy ezek a kisebb költségvetésű, kulturális szempontból mégis nagyon fontos intézmények előrukkolnak valami fenntartható és kreatív ötlettel. Megszületett: április 21-től indult is a Budapesti Távmozi.

Bátor és előremutató lépés, hogy nem egy újabb Netflixet szeretnének létrehozni, vagyis VoD (Video on Demand) rendszert, hanem a lehetőségekhez képest visszaadni a filmszínházak kínálta hangulatot, várakozást. És igen, a napi bontásban megtekinthető filmekre ugyanúgy jegyet kell váltanunk, ahogy azt fizikailag vagy online tettük eddig is. Így nem egy ingyen szolgáltatást kapunk, hosszútávon mi mégis erre az opcióra szavaznánk, hiszen szép gesztus az ingyenes szolgáltatás, de semennyire sem piacképes.

Így, hogy a Budapest Távmozira valóban befizetjük a szolgáltatás nyomott árát, elsősorban a művészmozik fennmaradását és a munkatársak megélhetését segítjük.

Alig várjuk a művészfilmeket, nagyon jól fog esni az ipari mennyiségű romkom, szuperhősfilm, kardozós sorozat után. A szolgáltatást ezen az oldalon keressük majd, és arra kérnek minket, gondosan őrizzük meg a jegyeinket, mert az újranyitáskor jól jönnek majd. Remek ötlet, csak így tovább, artmozik!

Ez is érdekelhet:

Ha szeretnéd, felhív egy magyar színész, és elmond neked egy verset

Az Örkény Színház szívet melengető akcióba kezd a költészet napja alkalmából.

(Fotók: Unsplash)

távmozi | művészfilm | művészmozik | artmozi | kultúra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom