Jött egy elképesztő volumenű Bukta-kiállítás, ami nagyon nem bukta!

Láncfűrészből jegenyesor, okoskapa, kilöttyenő paradicsomleves: Bukta Imre elképesztően izgalmas kortárs képzőművész legfrissebb műveiből válogat az év kiállítása a Godot Intézetben.

Az elmúlt tíz évben nem volt hasonló jelentőségű, hazai művész által jegyzett kiállítás, így a több mint ezer négyzetméter alapterületű kiállítótérben látható, Műveljük kertjeinket! című tárlat kivételes művészeti eseménynek ígérkezik. A kiállítás vezérfonala a vidéken alkotó ember esztétikai, szociális és erkölcsi viszonyulása a környező világához. A tárlat hat különálló tematikus egységből épül fel: a vidékiség, a fák, a szakralitás, egyes értékek devalválódása, az idősödés és az otthon témája mentén találkozhatunk a művekkel, s mindezek nyomán megjelenhet a kiállítás alapideája is, az alkotás szükségességének belátása.

Az egyes részekben elhelyezett videóboxokból a hazai kulturális illetve tudományos élet jeles szereplői szólnak hozzánk az egyes tematikákhoz kötődően, így Krasznahorkai László, Kossuth-díjas író Sebestyén Márta Kossuth-díja előadóművész, Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, de Barabási Albert-László akadémikus hálózatkutató és Korniss Péter, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth-díjas fotóművész és Mészáros Blanka színművész gondolatai is megjelennek a kihelyezett tévén.

A Godot Kortárs Művészeti Intézetében látogatható tárlat a festészet mellett kiterjed a térre és az összes érzékszervünket igénybe veszik a különleges mozgó szobrok, videó munkák, illúziót keltő vetített terek. Mindezekben az ismerős tárgyak sajátos buktai szimbolikája által egy messze nem mindennapi vizuális élményt nyerhetünk.

Ehhez fogható, elsősorban a tárlat tartalmi felépítéséhez igazodó, úgynevezett „épített, tematikus” kiállítást tíz éve nem láthatott a hazai közönség, legfeljebb akkor, ha lehetősége volt valamely külföldi állami múzeumba eljutni.

A több mint 1000 négyzetméteres óbudai Godot Intézet tereiben barangolva helyspecifikus installációkat, vagy inkább a szellemünkre és érzékeinkre egyaránt zsigerileg ható jelenéseket láthatunk az élet legfontosabb kérdéseiről.

A kiállítás címe – Műveljük kertjeinket! – manifesztum, figyelem felhívás az elmúlásra, és a gondoskodásra, melynek mély értelmét és számtalan árnyalatát a hetven éves Bukta sajátos szemlélettel, finom humorral és talán még több öniróniával mutat be.

A művész kifinomult szemével választja ki a vidéki élet, mások számára gyakran jelentéktelennek tűnő mozzanatait, melyek mintha egy magyar földbe ültetett Marquez regény lapjain bontakoznának ki.

Mi ily módon műveljük kertjeinket, miközben bizonyos értékek kivesznek, hagyományok átalakulnak, de a gravitáció és a természet körforgása a földhöz köt. Talán ez lehet a vidék, amely ezennel a fővárosba költözött, és ahol a tányérból kicsorduló paradicsomleves is kihagyhatatlan élménynek ígérkezik.

(Fotók: Godot Kortárs Művészeti Intézet)

kortárs | bukta imre | művészet | képzőművészet | godot intézet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom