A falu, ahol az egyedülálló házakat csak a hölgyek festhetik ki

Egy ősi Burkina Fasó-i népcsoport elszigetelt, de annál izgalmasabb lakóhelyén járunk. Tiébélé csodálatos házait Rita Willaert belga fotográfus örökítette meg. Másodmagával, Olga Stavkissal érkeztek 2009-ben Burkina Fasóba, Afrika nyugati részébe. A két kalandvágyó hölgy feljegyzéseket készített a népcsoportról, és rengeteg fotót készítettek csodálatos építészetükről. Ezekből a képekből válogattunk most egy párat. 

Alig több mint egyhektáros területen élnek a kassenák, a 15. század óta. Bátran mondhatjuk, hogy szerény körülmények között telnek a mindennapok, de kulturális és művészeti szempontból igen gazdag a népcsoport. Nem találunk náluk két egyforma épületet, mindegyik egyedi formát és díszítést kapott. A festések a népcsoport történelméről, emberek és állatok együttes életéről is mesélnek, amellett, hogy sok a geometriai minta is.

A házakon nincsenek ablakok, a bejáraton szűrődik be a fény. Kisebb és nagyobb ajtókat is látni a díszes épületeken, ezeknek a törzsi ranghoz van közük. A társadalmilag feljebb álló családok kapják a kisebb bejáratokat – hiszen így az otthon védettebb –, a szegényebbek tágasabb, nagyobb bejáratú házakban laknak. Vannak nagyobb, védettebb tömbök, melyek sírhelyekként funkcionálnak.

A mintákat, freskókat természetes festékanyaggal készítik, és a végén az akácia leveléből kinyert anyaggal fixálják – ez egy lakkszerű anyagot képez a falakon.

Érdekesség, hogy a festéseket többnyire a hölgyekre bízzák. Nekik a közösség történelmének megörökítésén kívül feladatuk az önkifejezés is. A kassenák a többszerelműségben hisznek, náluk a monogámia helyett a poliamoria a szokás. A nők amellett, hogy eleget tesznek a saját társadalmuk elvárásaiknak és kedveskednek a férjeiknek, az épületek festésével áldozhatnak a művészetek oltárán. Örömüket és bánatukat is kiadhatják magukból a művészet segítségével, ők pedig boldogan élnek a lehetőséggel.

Ez is érdekelhet:

Ha egzotikumról van szó, ezt az afrikai országot nehéz megverni

Fantasztikus kaland lehet megélni ezt a vidéket.

(Fotók: Rita Willaert Flickr)

olga stavkiss | flickr | afrika | építészet | rita willaert

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom