Itthon egyedülállónak mondható, kizárólag eggs Benedict-variációkat tartalmazó étlapot, egész napos reggelit, élőzenét, nagykávéházi klasszikusokat, egyedi kávékat, koktélokat, látványdesszerteket, teraszt, feszengésmentes környezetet, impozáns kulisszákat, röviden igazi Grand Café-életérzést kínál tavasztól a napra pontosan két évvel ezelőtt újranyitott budapesti Centrál Kávéház, melynek kipróbáltuk az újdonságait (is).
A vaskos múltú irodalmi kávéház a leghíresebb magyar vendéglátóhelyek egyike. Az elmúlt két évben az egyik leghangulatosabb belvárosi teraszt alakították ki, sok élő növénnyel, apró fényekkel, dekorációval. Kinyitották a hatalmas portálablakokat, ezzel megteremtették a „kint és bent is vagyok” együttes érzését, így ma a Centrál legalább annyira egy hatalmas belvárosi terasz, mint egy történelmi időutazás.
Maga a kávéház egyszerre tiszteleg a Centrál aranykora előtt, egybeolvasztja a korabeli szellemiséget a jelenkorra jellemző modernséggel és progresszivitással.
Az étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha mellett egyedi comfort food-stílusú ételekből lehet válogatni. Ebben szerepel a nagyon hangsúlyos reggeli- és brunch kínálat, különleges süteményekkel, Eggs Benedicttel, klasszikus és rendhagyó tojásételekkel, továbbá egy egész napos leves, főétel és snack ételkínálattal.
A Benedictre nagyon ráfordultak:
saját étlapot kapott az időtlen kedvenc, amiből hétféle variációt tettek rá, van köztük arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy éppen steakcsíkokkal, esetleg shakshukával.
Az akár ebédre vagy vacsorára passzoló fogások közül olyan klasszikusból érdemes választani, mint a bruschetta, a burrata, a gomba Stroganoff háromféle gombából, a Burgundi marharagu vagy a club szendvics – utóbbi sztorija különösen érdekes, mert igyekeznek "megmenteni" a nem mindenhol szívélyesen üdvözölt klasszikus hírét, úgyhogy rendesen újragondolták csirkemellel, avokádóval, sült hagymával, parmezánnal.
Kávézház lévén a kávékínálat természetesen minden értelemben erős, a cold brew-k közül a garantált felfrissülésért egy jó Nitrót ajánlunk. Az elmúlt több mint 137 évben a Centrál híres volt a desszertjeiről, így ez az egyik fő rendezőelve az étlapnak. Nagyon látványos új köntöst aggattak a modern formában tálalt mákos gubára, amit óceánnyi flambírozott barackvelővel öntenek le – talán ez az édesség adja vissza leginkább az új a Centrált; elegáns, játékos, haladó és egyben kifinomult klasszikus.
(Fotók: Kiss Dorka)
tavasz | kávé | brunch | central kávéház | desszert
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!