Tudtad, hogy Rómának van egy piramisa? Ráadásul most ingyen be lehet lépni

Nem kell egészen Egyiptomig utaznunk, ha közelről szeretnénk ősi piramist látni. Az olasz fővárosban már több mint kétezer éve áll egy ilyen építészeti remekmű.

Cestius piramisát i.e. 12-ben 330 napon át építették egyiptomi mintára egy Gaius Cestius nevű magas rengú tisztivselőnek, aki végrendeletben hagyta meg utódainak a sír felépítését.

Aki belülről is megnézné, annak általában nincs könnyű dolga, a Google értékelői szerint egy havonta kétszer hívható telefonszámon lehet látogatást szervezni. Az Európai Örökség Napjain tapasztalt nagy érdeklődést követően azonban a hatóságok úgy döntöttek, hogy megkönnyítik a látogatást.

Ezért októberben minden vasárnap ingyenes tárlatvezetések lesznek, amelyek a belső kamrákban rejtőző freskókat mutatják be.

A sír építésének idején Rómában nagyon divatos volt minden, minden egyiptomi. Az emlékmű akkoriban a városfalakon kívül állt, más sírokkal és szobrokkal körülvéve.

A város növekedésével, a harmadik században azonban bástyaként beépítették az Aurelianus-féle falba, és a valódi története homályba veszett, mígnem a 17. század közepén ismét felelevenítették azt, a síremlék pedig visszakerült a köztudatban az őt megillető helyre.

A tárlatvezetéseken, amelyeket Barbara Rossi, a helyszínért felelős régész koordinál, októberben minden vasárnap tíz, tizenegy és tizekét órakor lehet részt venni, maximum huszonöt fős csoportokban, ezért érdemes időben regisztrálni.

Egy tiktokker nem olyan rég eddig teljesen ismeretlen kőpiramisra bukkant  Skóciában, az Emírségekben pedig olyan hihetetlen piramis épül, hogy még az egyiptomiak is a csodájára járnának.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

látnivaló | róma | egyiptomi | Cestius piramisa | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom