A pezsgő­megszállott, Guinness-rekorder sommelier és az év champagne-bulija

A franciákra sok mindent lehet mondani, de azzal sosem vádolnánk őket, hogy távolról kerülik az életélvezetet. A gasztronómiai hedonizmus a mindennapjaik része, mégis simán találnak alkalmat, hogy a megszokottnál jobban is megünnepeljék egy-egy büszkeségüket. Például évről évre, október 19-én a champagne-t.

Az pedig különösen jó hír, hogy idén – hála Borsos Gergelynek és az InterContinental Budapestnek – Magyarország is rákapcsolódott a Champagne Világnapjára, a kelet-közép-európai régióban lényegében egyedüli résztvevőként. Kellhet ennél jobb alkalom, hogy átsétáljunk a szerkesztőségünktől néhány utcányira, Budapest egyik legikonikusabb szállodájába, az InterContinental-ba, ami néhány nap múlva otthont ad az eseménynek?

Így kezdődött a pezsgőmánia

Azt előre kijelenthetjük, hogy a különleges kóstoló nem egy húsz éve vendáglátással foglalkozó FNB menedzser éppen aktuális marketinghúzása.

"A családon kívül két szerelmem van, a tokaji és a champagne, nyár óta kiegészülve egy kis portugál vonallal" – meséli Gergely.

Az ő műfaja leginkább show-műsorba illő, kóstolói és attrakciói híresen őrültek, a mostani, világnapi kóstoló viszont inkább a klasszikus és visszafogott vonalat követi majd.

A tradicionális pezsgők népszerűségét egyébként jól mutatja, hogy az idei borfesztiválon Kreinbacherék standjánál volt, hogy este már alig-alig lehetett champagne-hoz jutni. Az Intercontinentalban ez a veszély senkit nem fenyeget, a kb. 150 fős rendezvényen annyi champagne lesz, hogy négy-ötszáz vendégnek is bőven elég lenne, miközben a világ legjobb, erősen limitált tételeit kóstolhatjuk.

De talán érdemes egy kicsit visszaugrani az időben, hiszen a Champagne Day, és úgy alapvetően a pezsgős rendezvények nagyobb része Gergely személyes mániája. A szenvedély már évtizedes: a Budafokon töltött gyerekkorral kezdődött, a kilencvenes években, a Várban működő Fortuna étteremben fokozódott, és Franciaországban teljesedett ki, amikor egy provence-i szállodában dolgozott évekig.

"'95 környékén minimális választék volt itthon, azok is nagyon drágák. A Fortuna étterem pincéjében volt egy pezsgőtrezor, amely a Törley egyik érlelője is volt egyben. Ezeket a pezsgőket az étterem magának tudta degorzsálni. Néha kétezer üveget pakoltam át, sokszor én is degorzsáltam, és ez akkor hatalmas élmény volt" – mondja.

A rajongás gyümölcse bátran mondhatni, hogy beérett: Gergely tavaly szüretelni volt az egyik neves birtokon, pár évvel ezelőtt pedig tagja lett a L’Ordre des Coteaux de Champagne lovagrendnek, amibe főként helyi termelők kerülnek be, illetve azok, akiket legalább három champagne-ház ajánl.

Ez arrafelé nem csak egy formalitás, és egy örökérvényű jogosítvány a rend tagjaival folytatott féktelen tivornyára. A magyar sommelier-t a párizsi Palais-Royalban ütötték lovaggá, azóta pedig még erősebb benne a küldetéstudat, hogy minden formában és fórumon népszerűsítse a champagne-t.

És hogy mi a helyzet azzal a bizonyos Guinness-rekorddal?

Az egész abból az alapvetésből jött, hogy kétféleképpen lehet kinyitni egy champagne-t. Az egyik, hogy az ember szolidan feltépi a nyakcímkét, leszedi a kosarat, és a dugót megfogva finoman tekeri a palackot.
A másik, hogy leüti a nyakát egy karddal, és talán nem kell mondanunk, hogy vaó-faktorban azért van némi különbség a kettő között.

"Sokan elítélik, amit én csinálok, de abban biztos lehet bárki, hogy a buli itt kezdődik, mert ez arról szól, hogyan tudjuk magunkat a legjobban érezni."

Az említett nyakleütést egyébként sabrage-nak hívják, és jellemzően egy méretes kardot használnak hozzá, miután a palackot megfelelően lehűtötték, hogy a lehető legkevesebb legyen a veszteség, amikor elszáll az üveg nyaka. Ami mégis kiszökik a dugóval együtt, az az ún. "Angels' Share", vagyis "az angyalok jussa", de egy profi nyitáskor elszálló mennyiséget tényleg bőven megérdemelnek az angyalok.

A művelet legfontosabb eleme tehát a kard: Gergely ezt a mutatványt pedig előszeretettel végzi egy 1831-es francia szablyával, amit a személyesen Brimoncourt champagne-ház tulajdonosától, Alexandre Cornot-tól kapott.

Hát úgy, hogy volt néhány olyan teljesítmény, amit szinte lehetetlennek tűnt megugrani, a legnagyobb pezsgő viszont, amint sabrage-zsal nyitottak ki, egy 6 literes pezsgő volt. Gergely egy 15 literes Taittinger pezsgővel döntötte meg a korábbi Guinness-rekordot a Buddha bárban, 2016. szeptember 26-án.

"Karácsony előtt két nappal jött meg a dokumentum, hogy officially amazing vagyok. Haza is mentem a feleségemhez, és mondtam neki, hogy olyan férjed van, aki hivatalosan is fantasztikus."

A következő rekordkísérlet január 26-án, éjfélkor lesz, a helyszín még titkos. Itt Gergely egy 30 literes palack nyakát fogja levágni, ami már egyedi gyártmány – szintén a Taittinger champagne-háztól –, ez az egy létezik belőle a világon.

A világ legdrágább pezsgőit lehet most megkóstolni

Az nem kérdés, hogy a buli ellenére a champagne nagyon is komoly ital. A tradíció és a hatalmas tudás, ami évszázadok alatt felhalmozódott a francia borrégióban, odáig juttatta a pezsgőt, hogy a champagne-hoz termelt szőlőért kilónként hét-nyolc eurót is fizetnek már.

Így aztán érthető, hogy a champagne nem egy olcsó tétel – kevesen akarnak tíz-húsz ezer forintokat kifizetni egyetlen palack italért. Ha viszont azt mondjuk, a világ legdrágább, legexkluzívabb italából vehetsz magadnak egyet, ennyiért, már nem is olyan drága.

Az október 19-i kóstolón, az ikonikus budapesti szálloda éttermében, a Corsóban több mint ötven különböző tételt kóstolhatunk meg a világ legdrágább italából. A legtöbb champagne a házak évjárat nélküli alaptétele lesz, minimum magnum, azaz másfél literes kiszerelésben, ezen kívül minden ház csúcs cuvée-je lesz kóstolható.

A pultok mögött négy champagne-ház tulajdonosától is kérdezhetünk, de akár le is ülhetünk champagne-t inni és néhány, az alkalomhoz választott különleges fogást kóstolni. Érkezik az osztrigák Rolls-Royce-a, szarvasgombák a világ legnagyobb kereskedőjétől, az Urbanitól, és négy ANTONIUS kaviár is.

Belépőket az InterContinental Budapestben lehet vásárolni személyesen vagy online, négy különböző kategóriában. A legolcsóbb egy 15 ezres kóstolójegy, amiért öt kiváló champagne-t kapunk, a csúcs pedig egy 85 ezer forintos platinabelépő, amiért a világ tíz legdrágább pezsgőjét kapjuk a már említett ételek mellé (bár tudomásunk szerint utóbbira már az összes jegy elkelt).

Az elhivatottságot látva nem kérdés, hogy ez lesz az év legnagyobb champagne-eseménye, pláne, hogy sok olyan tétel is érkezik, amit nem lehet megvenni, mert lényegében már nincs belőle.

Hogy hova lehet ezt még fokozni később, elképzelni se tudjuk...

Ha szeretnél többet megtudni a pezsgőkről, ez is érdekelhet:

Tíz dolog, amit tudnod kell, mielőtt flute-öt fogsz a kezedbe

Az extra dry nem a legszárazabb kategória, a bor pedig, amiből a pezsgő készül, néha több tíz éves. Érdekességeket és hasznos tudnivalókat gyűjtöttünk a pezsgőzés művészetéhez.

(Fotók: Gyana Dániel, Intercontinental, Getty Images, Unsplash)

október 19 | budapest | reims | champagne | champagne day

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom