Mennybe megy a modernizmus a Michigan Avenue-n

Most azonnal kérjük ennek a chicagói loftnak a kulcsait.

A loftlakás egy százéves épületben újult meg, amely régen még autószerelő-műhelyként funkcionált – és ezt a nem művi indusztriális hangulatot nagyon is érezni a lakásban. A kétszázkilenc négyzetméteres otthont a helyi Vladimir Radutny Architects újította fel egy fiatal pár számára – a renoválás előtti állapotról az építészek úgy nyilatkoztak, hogy „szinte egyáltalán nem funkcionált lakótérként”, ugyanis a lakásban egy csenevész sötét konyhán és egy nappalin kívül az egész inkább emlékeztetett egy óriási, lomos tárolóra, semmint lakásra. Hát, ebből az állapotból ma már semmi sem látszik.

A Michigan Loftnál az építészek visszabontották a tereket az alapokig, és látszóvá tették az épület vagány tartószerkezeteit, például a beton tetőszerkezetet és tartóoszlopokat és kiegészítette pár nagyon menő részlettel. Ilyen a megemelt fadobogó az első szinten, ahol a konyha, a nappali és a hálószoba található.

„Az egybefüggő fadobogó rendszert visz a nyitott tér végtelenségérzetébe, egyfajta intim keretet ad a szobának. A bútorokat, a növényeket és a megbízóink személyes tárgyait is könnyebb volt így elhelyezni: a nyitott tér tisztasága megmarad, viszont jól átláthatóbb és otthonosabb.”

Fekete acéldoboz veszi körbe a hálót, ami vizuálisan is elválasztja a nappalitól. Ezek a panelek nyithatók is, például mögöttük van a tévé is. Ugyanilyen ügyesen rejtették el a látványra nem túl pompás, ellenben hasznos részeket, például a mosószobát és a különböző kapcsolókat is. Az emelet alakították ki a vendégszobákat és a pár dolgozószobáit, onnan nyílik egy külső kertrész is, melyről pazar a kilátás Chicago felhőkarcolóira.

Az utólag beillesztett indusztriális részek, a faelemek, a színházias világítás, a látszóvá tett téglafal és betonelemek gyönyörű egységgé állnak össze: otthonos, urbánus, harmonikus és nagyon kúl a végső összhatás. Nem is csodálkozunk rajta, hogy a lakás díjat nyert az AIA építészeti díj Small Projects kategóriájában. Csak egy problémánk van vele: miért nincs nálunk a kulcsa?

(Fotók: Mike Schwartz)

michigan | látszóbeton | dizájn | chicago | loft

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom