Kisiklott vonatként elnyúlik az antarktiszi jégtakaró felett ez a rezidencia

Az Antarktiszon évtizedeken át csak egyszerűbb, de nagyon ellenálló menedékhelyeken húzták meg magukat a kíváncsi természetű embertársaink.

Ez mondjuk nem meglepő: az Antarktika a bolygó egyetlen olyan kontinense, ahol nem voltunk őslakosok, azonban

az elmúlt időszakban az antarktiszi építészet is egyre erőteljesebb, fejlettebb és markánsabb lett.

A régi masszív viskók helyére szépen lassan szemet gyönyörködtető, futurisztikus bázisok kerültek – valahogy ez az előtörténete a Comandante Ferraz Antarctic kutatóállomásnak és multifunkcionális rezidenciának is.

A sötét, karcsú épület kisiklott vonatként nyúlik el az antarktiszi jégtakaró felett,

mintha csak a jövőből érkezett volna vissza. Az állomás Antarktika partjainál fekszik az egyik szigeten, mintegy ezer kilométerre Dél-Amerikától. Nincsenek menetrend szerinti légi járatok, és messze esik a hajózási sávoktól is.

Az épület több egyszerű kutatóállomásnál, hiszen ez a szakemberek ideiglenes otthona, ahol a tudományos részleg mellett van közösségi tér, étkezde és hálószobarészleg is. Az alapterülete 3200 négyzetméter, és egyszerre hatvanöt embert lehet benne elszállásolni és kiszolgálni.

Az épületet a fenntartható fejlődés jegyében tervezték meg, ez valahol magától értetődő egy ennyire ember- és épületpróbáló vidéken.

A Comandante Ferraz Antarctic a nap- és szélenergiát is hasznosítani tudja – előbbiből félévig nincs semmi, szélből viszont nagyon is akad az év minden szakaszában –, de vészhelyzet esetén akár etanolon is elvan. Ráadásul nagyon ellenálló is, hiszen a -55-60 Celsius-fokokkal is elboldogul, és összességében kevés karbantartást igényel.

Ez is érdekelhet:

Találtak egy múlt századi festményt az Antarktiszon

Egy papírhalom alatt bukkantak rá a Déli-sarkon erre a múlt századi alkotásra.

(Forrás: Archdaily)

rezidencia | otthon | antarktisz | déli sark | kutatóállomás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom