Az elmúlt 100 év legszebb autói a Comói-tónál

1929 óta rendezik meg a Concorso d’Elenganza Villa d’Este autós szépségversenyt a Comói-tónál. Mint sok minden másnak, ennek is keresztbe tett a Covid 2020-ban, és idén is el kellett halasztani a szokásos májusi időpontot. Október első hétvégéjén viszont egy különkiadásra gyűltek össze az elmúlt száz év legszebb autói.

Egykor az arisztokrácia kedvenc hétvégi időtöltése volt lovas kocsikkal parádézni. Az elegancia ünnepének tekintették ezeket az összejöveteleket, ahol a finom luxus, az elegáns megjelenés, és egymás erőviszonyainak óvatos felmérése fontos része volt az eseménynek. A motorizáció megjelenésével a lovakat és kocsijukat az automobilok váltották fel, de a találkozót körbe vevő társasági élet és verseny változatlanul pezsgő és izgalmas maradt. Néhány éve már nálunk is rendeznek Concours d`Elegance eseményt Balatonfüreden, ahová értékes autógyűjtemények érkeznek. De ha a legnemesebb autós szépségversenyt szeretnénk látni, a Comói-tóhoz kell utaznunk, a Concorso d’Eleganza Villa d’Estére.

A fő mottó változatlan: az igazi elegancia kortalan.

Az nem elég, ha valaki lelkiismeretes munkát végzett a restaurálással, a kiállításra csak olyan autó kerülhet, amelyik rendelkezik a nemzetközi veteránautószövetség (FIVA) ajánlásával. A hitelesség mellett az is számít, hogy milyen múltja van az adott autónak, egy Le Mans-győzelem például felér egy royal flushsel, ha papírok és fotók is vannak az elsőségről. Egy Alpine M64 amerikai tulajdonosa is büszkén mesélte a Le Mans-i fotók lapozgatása közben, hogy milyen szerencséjük volt, amikor Franciaországban rábukkantak erre a ritka példányra. Amerikában restaurálták az autót, és a csak Concorso miatt repítették vissza Európába. Az Alpine mellett több autó is érkezett Amerikából, Japánból és az Egyesült Arab Emírségekből is.

A Concorso idei különleges kiadása abban volt más, mint a többi, hogy a szervezők az 1920 és 1970 között gyártott autók mellett helyet engedtek a kilencvenes évek sportkocsijainak is, és külön kategóriában indulhattak a Pininfarina tervezte modellek, ezzel is fejet hajtva az olasz dizájnműhely munkái előtt.

21 márka, 17 karosszériaépítő, 9 Ferrari

És miért kerülhetnek alig harmincéves autók egy ilyen versenyre? A gyűjtők között is egyre több fiatal jelenik meg, őket jobban vonzzák azok az autók, amiket gyerekkorukban menőnek tekintettek, és ma büszke tulajdonosai lehetnek. Megértem, én is széles mosollyal viselném a terhet, hogy egy Ferrari F50-et kell vezetnem. Bár egy hatvanas évekbeli Alfa Romeo 6C vagy egy Lancia Aurelia szépsége még jobban lenyűgöz. Meggyőződésem, hogy a legszebb kupék 1960 és 1970 között készültek, olasz formatervezők által.

De persze szép számmal vannak a gyűjtők között olyanok, akik az ötvenes évek előtti autók értékét magasabbra tartják. Ekkoriban a karosszéria és a hajtáslánc külön műhelyben készült, a megrendelő egyedi igényei szerint állt össze a végső autó. Ezért fordul elő a kiállításon több olyan műremek, amelyből egyetlen példány létezik. A gyárnevek között sem a megszokottakat találjuk: a Gräf & Stift, az Osca vagy a Delage teljesen eltűnt vagy más cégbe olvadt, bár utóbbi francia márka éppen feltámadni készül. Mint ahogy az Alpine-t is önálló prémiummárkává akarja emelni a Renault. A feltámadók között is kiemelt helye van a Hispano Suizának (annyit tesz: spanyol–svájci). Egy 1920-as évekből származót találtunk a veterán autók között, egy 2020-ast pedig a jelen koncepcióautói mellett. Ezzel is jelezve, a Concorso d’Eleganza Villa d’Estén az autógyártás minden fejezetéből felfedezhetünk egy értékes pillanatot.

Megjelenik a jelen és a jövő

A sarokba eldugott Covid-tesztközpont mellett más is emlékeztet a jelenre és a jövőre. Az eseményt támogató BMW-csoport (ennek része a Rolls-Royce is) például az éppen csak piacra lépő iX és i4 modellek mellett két koncepcióautót is elhozott. A Rolls-Royce Boat Tail különlegességéhez nem férhet kétség, a jachtok ihlette karosszéria teljes egészében egyedi készítésű, a Rolls-Royce karosszériaépítő múltját eleveníti fel. Az ólmozatlan benzint fogyasztó, igazi kipufogószagot árasztó veteránok mellett furcsa látvány lehet a BMW másik modellje, az i Vision Circular. Ennek azonban fontosabb küldetése van a megjelenésén túl: azt hivatott bemutatni, milyen lesz a fenntarthatóság és luxus 2040-ben, amikor az elektromos hajtás és intelligens vezetés kerül előtérbe.

Best of Show, vagyis a verseny győztese ez a Ferrari
Az 1956-os Ferrari 250 GT TdF amerikai tulajdonossal érkezett

A verseny a további díjazottait erre keresd!

bmw | nagy sztori | Concorso d’Eleganza Villa d’Este | rolls-royce | veterán autó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom