Annyira szokatlan ez a vadonatúj, kolosszális köztéri szobor, hogy nem lehet elmenni mellette szó nélkül

Olaszország számos ikonikus szoborral büszkélkedhet, és ezek közé tartozik I. Constantinus vagy Nagy Konstantin római császár kolosszális szobra is, pontosabban annak töredékei.

Az eredetileg márványból és aranyozott bronzelemekből készült alkotás vonzó célpontot jelentett a fosztogatóknak, így a Római Birodalom bukását követő viharos időkben elpusztult.

A szobor töredékeit a tizenötödik században tárták fel: előkerült az óriási, három méteres fej, mely a szobor legismertebb darabja, a jobb kar, a jobb kézfej, a jobb térd, a jobb sípcsont, egy vádlitöredék, a jobb és bal lábfej, egy csukló és egy mellkastöredék, amelyeket IV. Sixtus pápa a világ első nyilvános múzeumának, a Capitoliumi Múzeumoknak ajándékozott.

A kutatók most ezekből a töredékekből alkották újra a teljes, gigantikus szobrot 3D-s modellezéssel, gyanta és poliuretán, márványpor, aranylemezek és gipsz felhasználásával.

A Fundacion Factum Arte szakértői beszkennelték az eredetiből megmaradt töredékeket, és ezekből modellezték a teljes szobrot, amelyet a Capitoliumi Múzeumokhoz tartozó Villa Caffarelli kertjében avattak fel február 6-án, és ingyen lehet megnézni 2025 végéig.

A tizenhárom méter magas szobor a legfőbb római isten, Jupiter ábrázolásaihoz hasonló módon jeleníti meg az uralkodót trónon ülve, lába köré csavart tógában, fedetlen mellkassal, kezében jogarral. Az biztos, hogy az alkotás nagyon látványos, már csak a mérete miatt is, szokatlanságához pedig hozzájárul, hogy éles kontrasztot alkot benne a vadonatúj anyag és az ókori formavilág.

Ez az olasz művész szintén régi korok és a jelen közti távolságot igykeszik áthidalni, a világ legszebb szobrai pedig bármikor helyettesíthetők ennek a robotnak a munkájával.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

ókor | római | Nagy Konstantin | szobor | kolosszális

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom