Állatformájú kilátók lepték el a Budapesttől néhány órára található csodás hegyet

A cseh Mjölk Architekti stúdió The Guard Patrol, azaz Őrjárat című sorozata négy kilátót tartalmaz, amelyek a Rokytnice feletti Stráž-hegyen állnak és a város címerében lévő alakokra utalnak.

A helyi önkormányzat megbízásából készült, Stráž-hegyen álló négy kilátó három állatot – egy rókát, egy medvét és egy bárányt –, valamint egy bányászt ábrázol. Ezek mindegyike Rokytnice címerének karakterei, így

szervesen kapcsolódnak a cseh településhez.

A túraútvonalakon keresztül megközelíthető kilátókat a Mjölk Architekti azzal a céllal tervezte, hogy a lakosság és a turisták még inkább értékelni tudják a környék csodálatos természeti adottságait.

A tölgyfa burkolatú acélszerkezetű építményeket

speciális horgonyok segítségével rögzítették.

A Mjölk Architekti vezető építésze, Tobiáš Hrabec úgy nyilatkozott: a kilátók átadása óta a turisták és a helyiek körében minden eddiginél népszerűbbé vált a túraútvonal, sőt,

a kilátók több esküvői ceremóniának is helyszínt biztosítottak.

A róka által ihletett kilátó tizenhét négyzetméteres, a Rokytnice-ra néző sziklán ül. A medve a közeli erdőben található, tizennégy négyzetméteres és négy, lábra hasonlító pilléren áll. Az ösvényen tovább haladva lehet elérni a bárány formájú kilátót,

aminek szintén négy lába van és az erdő felé néz.

Onnan a kirándulóknak egy hídon kell átmenniük, hogy elérjék az utolsó, bányászról elnevezett kilátót, ami tíz négyzetméteres és kilenc méter magas.

A kilátók nemcsak a természetjárást népszerűsítik, de a környék történelmére is emlékeztetnek.

Nem ez az első alkalom, hogy a tervezőiroda kilátót épít. Ők készítették el ugyanis a Ještěd-Kozákov-gerincen található, uborka formájú építményt is, amelyet a közelmúltban egy kabinházzal bővítettek ki.

(Forrás: Dezeen, fotók: Boys Play Nice)

csehország | mjölk architekti | kilátó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom