Annyira rossz a vírushelyzet, hogy a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegelik a csehek

Könnyen lehet, hogy újra bevezetik a cseheknél a tavalyi szükségállapotot, ami idén áprilisig tartott náluk.

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztiorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati hírrádióban.

Az intézkedés lehetővé tenné egyebek között, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben.

"Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet" - válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál azon kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését. Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját.

Csehországban a járvány miatt tavaly márciusban hirdettek ki első ízben szükségállapotot, amely tavaly május közepéig volt érvényben, másodszor tavaly október elején lépett életbe újra szükségállapot, amely többszöri meghosszabbításra csak az idén április 11-én szűnt meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken a kormányülés után még azt mondta, hogy a szükségállapot bevezetése jelenleg nem indokolt.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó óvintézkedések meghozatala szerinte a tavaly májusban elfogadott pandémiatörvény alapján is lehetséges. A pandémiatörvény azonban jövő év február végén érvényét veszti. Vojtech a tárca jogászainak véleményére hivatkozva úgy vélte: szükségállapotot akkor kellene kihirdetni, ha a kormány korlátozni akarná a személyek mozgását.

A cseh közszolgálati hírrádió úgy értesült, hogy ennek ellenére a szükségállapot kihirdetésének kérdését Adam Vojtech már a hétfő délutáni kormányülés elé terjeszti. "Erre a kórházak miatt van szükség" - erősítette meg később az értesülést Daniel Köppl, a tárca szóvivője újságíróknak.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

cseh | covid-19 | ausztria | covid | covid. koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom