Egyre terjed ez az utazási trend, talán neked is ismerős

Nemcsak a hétköznapok kakofóniája elől akarnak menekülni, de magukat is jobban megismernék az utazók.

Sokan szeretnének olyan helyre utazni, ahol megtapasztalják a csendet vagy legalábbis az emberi zajszennyezés hiányát. Sokaknak pedig egy ilyen nyaralás az önismeretről és az önvizsgálatról is szól. Többek között a hasonló céllal utazóknak született meg a Quiet Parks International, vagy Nemzetközi Csendes Parkok nevű nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kevesebb zaj áldásos hatásaira, melyből mind az emberek, mind az élővilág részesülhetnek.

Az egyik alapító Gordon Hempton washingtoni akusztikai ökológus, aki több évtizede járja az esőerdőket, a tengerpartokat és a sivatagokat érdekes és ritka természeti hangok után kutatva - olyan hangok után, amelyeket a zajszennyezés mellett nem könnyű meghallani.

Csendes park minősítést először az ecuadori Zabalo River park kapott, de ez nem azt jelenti, hogy tényleg nem hallatszik benne semmi: a majmok, a madarak, a rovarok hangját és a folyó zúgását hallani.

Emberi tevékenység azonban legközelebb egy körülbelül kétszáz fős faluhoz kötődik, körülbelül tizenhat kilométerre onnan.

A közelben található Cuyabeno Nemzeti Park

Érdekes módon egyes városok mellett is lehet találni csendes parkot, például Tajvan fővárosától, Tajpejtől nem messze, vagy Hampstead Heathnél, körülbelül 48 kilométerre Londontól. Ez a füves, 320 hektáros park ihlette egyébkén C. S. Lewis Narnia krónikái című művét.

A csendes parkok többek között erdőfürdőzést kínálnak, ahol a pihentető erdei séta során az ember tudatosan figyel az érzékszervi élményeire. Aki épp nem tud kimenni a természetbe, az a Quiet Parks honlapján hallgathat egy kis esőerdei vadvilágot, vagy ízelítőt kaphat egy reggeli texasi sivatagból, esetleg az alaszkai éjszakából.

Ha a tökéletes csendet keressük, érdemes Lappföldön, esetleg egy szellemvárosban sétálnunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

csend | hangok | élővilág | utazás | csendes

FOLYTASD EZZEL

Ezeket veszik észre rögtön a légiutas-kísérők, amikor az utas beszáll a gépbe

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram