A sült csirke egyszerű étel, de a zsenialitása pontosan ebben van. A ropogós bőr, a szaftos hús, az ízletes köretek és mártások ellenállhatatlan kombinációjából születik meg a tökéletes vasárnapi ebéd. Mindenkinek megvan a maga módszere a csirke sütésére, de érdemes megfogadnunk egy Michelin-csillagos étterem séfjének tanácsait, hogy a fogást még magasabb szintre emeljük.
Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke titka a nagyon jó minőségű, friss hús. Azt javasolja, sütés előtt legalább harminc perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen akkor, amikor elkezdünk dolgozni vele.
Alacsony hőmérsékleten süssük, mivel így egyenletesebben éri a hő, aminek hatására a hús szaftos marad. Klasszikus, szezonális zöldségekből készült körettel tálaljuk, bátran összesüthetjük burgonyával, karfiollal, répával, de tálalhatjuk egy adag friss salátával is.
A séf szerint érdemes a kelleténél egy kicsit nagyobb csirkét választani, hogy a maradékból szendvicset vagy Cézár salátát készíthessünk.
Íme, a séf receptje!
Hozzávalók:
1 egész csirke (kb. 1,5 kilogramm)
100 gramm kockára vágott hagyma
140 gramm kolbászhús
100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
2 csipet só
Elkészítése:
Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.
Második lépés: Óvatosan nyúljunk a csirke mell részénél és combjánál lévő bőr alá és lazítsuk meg.
Harmadik lépés: Egy kis serpenyőbe tegyünk egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pároljuk üvegesre, majd tegyük félre.
Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Hozzákeverjük a lepirított hagymát és két csipet sót.
Ötödik lépés: Osszuk ketté a keveréket. Tegyük az első felét a csirke üregébe, a második felét pedig az imént meglazított bőr alá. Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon el.
Hatodik lépés: Tegyük tepsibe, és 80 percig süssük 120 fokon. Az idő elteltével emeljük a hőfokot 200-ra és további 15 perc alatt süssük aranybarnára.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
michelin csillagos séf | sült csirke | tipp | nagy sztori | Michelin | praktika
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!