Egyre kevesebben utaznak ezekkel a járatokkal, kivéve nálunk

Mostanában sok szó esik a magánrepülők és a rövid távú járatok okozta felesleges környezetszennyezésről, de úgy tűnik, jó hírek is érkeznek ezen a téren.

Az Eurocontrol adatai szerint ugyanis Európa-szerte csökken a belföldi utazásokra repülővel indulók száma, és az emberek egyre szívesebben választják a vonatot egyik városból a másikba.

Németországban és Litvániában 2022-ben 38 százalékkal kevesebb belföldi járat szállt fel, mint 2019-ben, Finnországban pedig 35, Ausztriában 32, Svédországban 27, Nagy-Britanniában 25, Svájcban 20, Horvátországban 19, Írországban pedig 17 százalékkal csökkentek az országhatáron belüli repülések. Franciaországban 15 százalékos volt a visszaesés, míg a portugál és a spanyol belföldi járatok esetében hét, illetve hat százalék.

Az Eurocontrol szerint a változás a „környezetvédelmi nyomásnak" tulajdonítható.

Az egyetlen jelentősebb növekedést állítólag Magyarország könyvelheti el, ahol a belföldi repülések száma 56 százalékkal emelkedett a 2019-es szinthez képest.

A jóslatok szerint azonban az Európán belüli légi forgalom a jövőben növekedni fog, 2025-től évente négy százalékkal, és 2029-re valószínűleg meghaladja a 2019-es szintet.

Eközben Spanyolország és Németország is gazdaságos ajánlatokkal próbálja vonatra csábítani az embereket.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülőút | belföldi | repülés | Bole Nemzetközi Repülőtér | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom