A csodás szentendrei helyszín, amely minden évszakban élmény

A Daalarna Garden esküvői és rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyi közelségben található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja.

A Daalarna Garden története

Húsz évvel a Daalarna megalapítása után Benes Anita és férje elérkezettnek látták az időt, hogy egy újabb közös projektet indítsanak az útjára.

Fotó: Schuster Hanna

– Az elmúlt években rengeteg fantasztikus embert volt szerencsénk megismerni a munkánknak köszönhetően, akikkel az életünk egy-egy pontján találkoztunk – meséli Benes Anita. – Egy-egy ilyen találkozás alkalmával gyakran eszembe jutott, milyen jó lenne ezekkel az emberekkel, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk, tovább kapcsolódni, és a férjem – aki építészeti területen dolgozik évek óta – is hasonlóan érzett a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy közösen létrehozzunk egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat, hogy tovább folytathassuk ezeket a megkezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.

Ahol mindennek története van

Az öthektáros birtok Szentendre nagy múltú szőlőhegyének, a Kő-hegynek közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A fantasztikus természeti adottságokkal rendelkező hely annak idején Petőfi Sándort és Barcsay Jenőt is megihlette.

Fotó: Schuster Hanna

– Itt mindennek története van – meséli a tervező. – Az anyagbeszerzésnél például igyekeztünk arra törekedni, hogy mindent a környékről szerezzünk be. Szerettük volna ugyanis, hogy elsősorban az itt élőknek adjon munkát az építkezés.

A Daalarna Gardenben az alkotó tulajdonosok természet, minimalizmus és tájépítészet iránti rajongása ötvöződik. A birtokot úgy álmodták meg, hogy minden igényt és érzéket kielégítsen: tökéletesen felszerelt konyha, válogatott borokkal gazdagított borospince, húszméteres medence feszített víztükörrel, levendulás kert egy egész hektárnyi területen, tematikus üvegház, vadvirágos rét, tábortűzgyújtásra alkalmas terület, három lakosztály, kinti és benti bár, óriási fedett terasz, moziterem hatméteres óriás vászonnal – és ezzel a helyszín változatos kültéri és beltéri funkcióinak lajstroma még nem teljes.

Építetett környezet 

A tervezés során fontos cél volt, hogy az épületek maximálisan kiszolgálják a birtok vendégeit, ugyanakkor mind az építés mind a működés során a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyják. Ezért a “greenology” – zöld építészet – elvei érvényesültek az anyagok és technológiák kiválasztásánál.

(Fotók: Schuster Hanna)

Alapvető szempont volt, hogy a „valami új” mellett „valami régi” is bekerüljön az épületegyüttesbe, ezzel is hangsúlyozva az újrahasznosítás és a “greenology” építészetben is egyre nagyobb teret nyerő szemléletét. Néhány példa: a fa és öntöttvas anyagok teljes palettája egy régi, elbontott műemlék épületből került ki, a térkövek jó része a Magyar Nemzeti Múzeum kertrekonstrukciója során felhasználásra nem került történelmi kövekből áll, a tetőbe pedig egy Vajdaságban elbontott szakrális épület cserepeit is beépítették. Az építésben részt vállaló meghatározó, több generációs kézműves szakemberek is szentendreiek: Pap Lajos kőszobrász és kőfaragó, valamint Lehoczky Tivadar kovácsmester is sokat segített az alapvetően fából, kőből és üvegből álló, kovácsoltvas elemekkel díszített épületek létrehozásában.

Környezetvédelem és tájépítészet

A birtok a Duna-Ipoly Nemzeti Park közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

A kert építészeti koncepciója egy izgalmas, nagyszabású térélményt nyújtó park létrehozása volt oly módon, hogy a közvetlen és távolabbi természeti tájba átmenet nélkül simuljon bele.

Tájépítészeti megoldásokkal vizuális kapcsolat jön létre a múlt és jelen között: a kert régi növényzete (mandula-, alma-, akác- és juharfák) izgalmas, vibráló egységet képez az új szereplőkkel (levendula, platán, virágos rétek, tulipán).

(Fotók: Kondella Misi)

Kiemelt szempont volt a helyi élővilág (kétéltűek, kis emlősök, rovarok, madarak) megtartása és segítése, ennek érdekében számos biodinamikus megoldást vetettek be: vizes élőhelyek, víz visszatartás, rovarbarát vadvirágos rét, fészkelő-költő helyek, túlélő menedékek, kisállat etetők. Az élővilág nyugalma érdekében a birtok területén tűzijáték használata, valamint négylábú kedvencek jelenléte nem engedélyezett.

Technológia, fenntartható komfort

A Daalarna Garden ízig-vérig modern helyszín. Az áram alapú energiaellátást napelempark biztosítja, az épületek és a kert automatizált felügyeletéről a Loxone rendszer, az épületek hűtés-fűtéséről hőszivattyú (NILAN), a fűnyírásról elektromos robotfűnyíró gondoskodik. A rendezvényterületen minden helyiség fűthető és klimatizált. Az épületekben és a kertben professzionális hang-, világítás- és biztonságtechnika szolgálja a vendégek kényelmét.

A Daalarna Garden minden évszakra tartogat élményeket – a 2024-es évtől örömmel fogadják a megkereséseket esküvőjükre készülő pároktól, továbbá egyéb privát események vagy céges rendezvények megtartására a 150 főig fogadóképes birtokon.

 

helyszín | kényelem | szentendre | birtok | Daalarna Garden

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom