Alaposan megadóztatná a repülőjegyeket ez az európai ország, a pénz egy részét pedig szétosztaná

Szeretnék felgyorsítani a légi közlekedési ágazat zöld átállását, és elérni azt, hogy 2030-ra minden belföldi járat teljes mértékben fenntartható üzemanyagokat használjon.

A dán kormány utasonként átlagosan száz dán koronás (ötezer forintos) adó kivetését javasolta, ami várhatóan évente 1,2 milliárd koronás bevételt jelent. Ennek felét zöld üzemanyagokra fordítják majd, a másik részét pedig az idősek között fogják szétosztani készpénzben.

A tervek szerint az adót lépcsőzetesen vezetik majd be 2025-től kezdve, és a mértéke

2030-ra az Európán belüli utazások esetében 8,42 euró (3177 forint), a középtávú járatok esetében 31,83 euró (12 010 forint), a hosszú távúaknál pedig 52,42 euró (19 780 forint) lesz.

Dánia egyébként 2025-ben szeretné elindítani az első, kizárólag zöld üzemanyaggal működő belföldi járatát is.

A széndioxid-kibocsátás (CO2) visszaszorításának érdekében az év elején Hollandia is hasonló intézkedést hozott, és mintegy háromszorosára emelte a repülőjegyenkénti adót 8 euróról 26 euró fölé. Ezzel is arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy a vonatot válasszák a repülőgépek helyett.

A repülők kibocsátása folyamatosan viták kereszttüzében áll, nemrég például az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet nyújtott be panaszt az Európai Unió Bizottsághoz, mert mint mondják a légitársaságok félrevezetik az embereket, amikor azt állítják, hogy a kibocsátás az extra kreditek megvásárlásával hatékonyan semlegesíthető.

Idén Európa-szerte egyébként hatalmas áremelkedéseket lehetett látni a repülőjegyeken, olyannyira, hogy az Unió vizsgálatot is indított. Ha mindezek ellenére próbálnánk jó áron kifogni egy-egy jegyet, akkor erre érdemes figyelnünk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash)

repülőjegy | Dánia | adó | szén-dioxid-kibocsátás | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom