Nagyon különleges céllal indult útnak egy 106 éves vitorlás

Jelenleg a Falkland-szigeteken, Stanley városánál állomásozik a nem mindennapi hajó, amely még tavaly augusztusban indult egészen különleges utazásra az angliai Plymouthból.

A 106 éves, háromárbocos Oosterschelde vitorlás két évet tölt a tengeren Charles Darwin brit természettudós nyomdokain haladva majdnem kétszáz évvel azután, hogy a kutató a HMS Beagle fedélzetén elindult arra a híres utazásra, amely végül az evolúció elméletének kidolgozásához vezetett.

Az Oosterschelde - illusztráció

Az Oosterschelde Darwin útvonalának egy leegyszerűsített változatát követve jut el Ausztráliába, miközben harminckét kulcsfontosságú helyen köt ki azok közül, ahol Darwin is járt: például a Galápagos-szigeteken és a Falkland-szigeteken. Küldetése, hogy inspirációt adjon a fiatal természetvédőknek.

A Darwin200 Global Voyage névre keresztelt küldetés egyik szellemi atyja Stewart McPherson brit földrajztudós és természetrajzíró, aki egy több mint tíz évvel ezelőtti találkozásból merített ihletett az út elindításához. Egy Kajmán-szigeteken tevékenykedő természetvédővel, Fred Burtonnal hozta össze a sors, aki a kék leguánok megmentésére indított projektet.

Mint McPherson elmondta, Burton a kihalás széléről hozta vissza ezeket az állatokat, bizonyítva ezzel azt, hogy igenis van módunk megmenteni sok ehhez hasonló, hihetetlen fajt.

Mindig is szerettem Charles Darwint és a munkáit. Darwin egyértelműen megváltoztatta a világot az elméjével. A Darwin200 fő üzenete pedig az, hogy most sem késő. Mindig módunkban áll, hogy jobbá változtassuk a jövő világát.”

A hajón egy nyolc fős, speciális csapat utazik, akik közt ornitológus, természettudományos oktató, tengerbiológus és újságíró is van, a többek között tengerészekből álló legénység pedig további hét fő.

Az Oosterschelde - illusztráció

A kikötőkben úgynevezett Darwin-vezetők csoportjai csatlakoznak a legénységhez, akiket a természetvédelem iránti szenvedélyük és a bolygó védelme melletti elkötelezettségük miatt választottak ki. Az út különböző szakaszain összesen kétszázan vesznek részt egyhetes természetvédelmi vezetőképző programokban.

Darwinról egy szigetet is elneveztek, műve, A fajok eredete pedig egy elbaltázott műtrágylopásnak is főszereplője volt.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Darwin200/Facebook, Arthur Smeets, Pieter Nijdeken/Dutch Tallship)

Darwin200 | vitorlás | hajó | természetvédelem | evolúció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom