Lezárják a világ legforróbb helyét, de nem a hőmérséklet miatt

Akár három hónapig is zárva maradhat a világ legszárazabb és legforróbb térsége, a Nevada és Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park.

Augusztus 20-án a Death Valley (Halál-völgy) területére a Hilary trópusi vihar mintegy hatvan milliméternyi esőt hozott, ami megegyezik az évi átlagos csapadékmennyiséggel. A lezúduló csapadék drámai nyomokat hagyott a térségen.  Mint Matthew Lamar, a nemzeti park járőre elmondta, első hallásra hatvan milliméter eső nem tűnhet soknak, de ebben a térségben súlyos károkat okoz, mert nem tud elszivárogni.

Scotty's Castle

A csapadék új vízmosásokat alakított ki, súlyos sziklákat mozdított el a helyükről, és számos helyen alámosta vagy elmosta az utakat.

A kiterjedt, csaknem tizennégyezer négyzetkilométer területű nemzeti parkban található 2250 kilométer hosszúságú úthálózat mintegy kétharmadát érintette az ítéletidő, beleértve a parkon áthaladó főutat is. A helyreállítás hatmillió dollárba (mintegy kétmilliárd forintba) kerülhet.

A nemzeti park korábban közölte, hogy a legforgalmasabb turistalátványosságok, mint a Scotty's Castle spanyol stílusú sivatagi villaépület nem károsodott, és a világon már csak itt élő ikrázó fogaspontyok állománya is megmaradt. Az alig négy centiméter hosszúságú halak a Death Valley tengerszint alatt fekvő tavaiban élnek.

A Halál-völgyhöz fűződik a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az 1914-ben feljegyzett ötvenhét fok. De léteznek még ehhez hasonló forró helyek a világon, ahol a Nap szó szerint éget.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

nemzeti park | eső | kalifornia | nevada | death valley

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom