Sokan indulnak most a Halál-völgybe, szokatlan dolog történt

A kaliforniai Halál-völgyben sok szempontból extrém körülmények uralkodnak. Ennek láthatjuk most a legutóbbi példáját. 

Rengeteg eső esett az utóbbi időben Kaliforniában, ezért tó alakult ki az USA legszárazabb helyén. A Death Valley-ben, vagyis Halál-völgyben található Badwater-medence egy lefolyástalan, sós síkság Észak-Amerika legalacsonyabb pontján, nyolcvanhat méterrel a tengerszint alatt. Időnként a heves esőzések hatására összegyűlik benne a víz, és ilyenkor tó alakul ki, de ez egészen ritka, mert általában ami kevés a csapadék, és az hamar el is párolog.

Általában így fest a Badwater-medence

Az elmúlt hónapokban azonban extrém mértékű csapadék hullott. Míg a Death Valley Nemzeti Parkban évente átlagosan öt centi eső esik, az elmúlt hat hónapban tizenkét és fél centi gyűlt össze a legmélyebben fekvő területeken, nagyrésze tavaly augusztusban és idén februárban.

A tó, melyet Lake Manlyként emlegetnek, tíz kilométer hosszú, öt kilométer széles és mindössze harminc centi mély, de a nemzetipark-szolgálat szerint ez elég ahhoz, hogy néhány hétig kajakozni lehessen rajta.

A látványban mindenesetre egész áprilisig lehet gyönyörködni. A nemzeti park ugyanakkor figyelmezteti a kajakozni vágyókat, hogy hozzák magukkal az eszközt, mert a Halál-völgyben nem lehet bérelni. Akit a vízi sportok és az extrém jelenségek nem vonzanak, annak még mindig felkeltheti az érdeklődését az éves Halál-völgyi sötétég-fesztivál (Death Valley Dark Sky Festival), mely március első napjaiban várja a csillagnézőket.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

Lake Manly | death valley | | eső | kalifornia

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram