Közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a betegségek gyors növekedése miatt, bizonytalan lehet a világ leghíresebb karneváljának megrendezése

A dengue-lázas megbetegedések ugrásszerű megnövekedése miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában, köztük Rio de Janeiróban - jelentették be az állam hivatalos közlönyében hétfőn, alig pár nappal az évenként megrendezett, több millió turistát vonzó riói karnevál előtt.

Ugyanakkor az egészségügyi veszélyhelyzet egyelőre előreláthatólag nem zavarja meg a február 9-14 közötti karnevál programját.

A riói városvezetés bejelentette, hogy megnyitnak tíz új egészségügyi központot, és ígéretet tettek egy sürgősségi műveleti központ megnyitására is.

2024 kezdete óta több mint tízezer dengue-lázas esetet regisztráltak

a helyi egészségügyi intézmények, ami csaknem fele a tavaly egész évben regisztrált huszonháromezer igazolt esetnek. Veszélyhelyzetet hirdettek Acre, Minas Gerais és Goias államokban, továbbá a szövetségi kerületben, Brazíliavárosban is, ahol a brazil légierő hétfőn megnyitott egy hatvan ágyas tábori kórházat.

Marcelo Kanitz Damascene dandártábornok, a légierő parancsnoka közölte, hogy a "szövetségi körzetben fordul elő az országban a dengue-megbetegedések mintegy 20 százaléka". A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány esetet jelentenek.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, az izomgörcs és az ízületi fájdalom.

A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban is arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok által terjesztett betegségek a jövőben több embert fertőzhetnek meg, mert a klímaváltozás kedvez a rovarok terjedésének.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

egészségügyi vészhelyzet | rio | járvány | betegség | karnevál

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram