A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A Felelős Gasztrohős civil szervezet jelen formájában 2012 óta végzi szemléletformáló tevékenységét. A fenntarthatóság, ellenőrzött alapanyagok, tudatosabb vendéglátás területén szorgoskodnak, legújabb kezdeményezésük pedig korszakalkotó lehet a hazai elviteles ételek területén. Saját kajaboxot alkottak, hogy kiszorítsák az éttermekből az egyszer használatos műanyag ételhordókat. 

Hiába próbálunk foggal-körömmel küzdeni azért, hogy csak egy kicsit is csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon, sok esetben kevesek vagyunk ehhez, mert a körülmények nem teszik lehetővé az élet zöldebb szervezését. Ugye mennyire bosszantó ez?

A Felelős Gasztrohős megannyi szemléletformáló kezdeményezést hívott már élete, a legújabb ilyen pedig nem más, mint a már ismert kávésbögrék (pl: HuskeeCup) elvén működő ételhordozás. Dobozközösség névre keresztelték az ügyet, ami tényleg hasonló, mint az Ausztráliából induló HuskeeCup sztori.

Ez egy olyan rendszer, ami áthidalja a szigorú HACCP szabályokat, egészen egyszerűen úgy, hogy a venedéglátóhely mégsem kockáztat.

Vagyis, nem sérülnek a higiéniai előírások, mivel a vendégtől visszatérő edények/poharak mosására engedélyt szereznek, és ez garancia a szabályok betartására.

Amelyik vendéglátóhely beszáll a programba, saját kajaboxokat vásárol a Felelős Gasztrohőstől, de eleve vendége is érkezhet dobozzal, amiben aztán szállíthatja az otthonra szánt ételt. A praktikus méretű rozsdamentes acél dobozból elfogy az étel, ideiglenes gazdája pedig ugyanarra a helyre viszi vissza, vagy egy következő partnerétteremnél használja fel újra.

A rendszer természetesen ételkiszállításos esetben is működhet.

Minél több partner csatlakozna, annál jobban lehetne kiszorítani az egyszer használatos műanyag dobozokat.

Ehhez a rendszerhez bizalom, tudatosság és haladó gondolkodás szükségeltetik, de ha már világszerte szépen működik a HuskeeCup, miért ne lehetne itthon az ételhordásról is ugyanígy gondolkodni?

A cseppmentesen záródó kajaboxokat egyénileg is megvásárolhatjuk, 1890 forintos egységáron. Jelenleg három étteremben fogadják el őket: Békéscsabán, a Yes,Chef! Magtárban, Budapesten pedig a Csillaghegyi Megállóban és a MOM Park Fruccolájában.

Ez is érdekelhet:

Ilyen a város, ahol a szemét nyolcvan százalékát újrahasznosítják

Sokat tanulhatnánk újrahasznosítás témában Kamikatsutól. A japán település rendhagyó módon haszosítja újra a hulladékot, csaknem zero waste hellyé váltak.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

zöld | ételhordó | felelős gasztrohős | zero waste | zöld megoldások

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom