Csodálatos, ahogy a bálnákhoz viszonyul a karibi ország: most saját rezervátumot is kaptak

A Dominikai Köztársaság nyugati partjainál található, közel nyolcszáz négyzetkilométeres területen mintegy kétszáz nagy ámbráscet él, akiket a miniszterelnök az ország megbecsült polgárainak tekint.

Éppen ezért az ország úgy döntött, hogy mindent megtesz a veszélyeztetett emlősök békéjének megőrzéséért, és betiltja a kereskedelmi halászatot valamint a nagyobb hajók közlekedését a bálnák kulcsfontosságú utódnevelő- és táplálkozóhelyén.

Mint a miniszterelnök, Roosevelt Skerrit elmondta,

az a mintegy kétszáz nagy ámbráscet, amely a tengerünket otthonának tekinti, mind Dominika megbecsült polgára“.

Mint hozzátette, az állatok ősei valószínűleg Dominikát lakták az emberek érkezése előtt. Most pedig az ország gondoskodni akar róla, hogy ezek a fenséges és rendkívül intelligens állatok biztonságban legyenek, amellett, hogy továbbra is megőrzi vizei és éghajlata egészségét.

A nagy ámbráscetek rendelkeznek a tengeri emlősfajok közül az egyik legszélesebb globális elterjedési területtel, az Északi-sarkvidék és az Antarktisz melletti mélyvizekben és az Egyenlítő környékén is észlelték már őket.

A Dominika melletti tenger azon kevés területek közé tartozik, ahol egész évben megtalálhatók.

A rezervátumban nem engedélyezett a kereskedelmi horgászat, kézi módszerekkel azonban megengedett a horgászat, amennyiben azt fenntartható módon művelik, és nem veszélyezteti a bálnákat.

A turisták csónakos túrákon figyelhetik majd meg a bálnákat közelebbről, sőt, akár úszhatnak is velük, az új szabályozás azonban a látogatók számát is korlátozza. A nagyobb hajók egy kijelölt óceáni folyosón közlekedhetnek majd, ahol nem zavarják az emlősöket.

Ha környezetbarát úti célokat keresünk, ezekre a helyekre érdemes még ellátogatnunk.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

rezervátum | bálna | cet | Dominikai Köztársaság | nagy ámbráscet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom