Látványos terminált terveztek a dubaji reptérhez ezeknek az új közlekedési eszközöknek

A brit Foster + Partners a dubaji nemzetközi repülőtér mellé tervezett egy vertiportot, amely a repülőtér meglévő közlekedési rendszereibe és a környező közlekedési csomópontokba, például a metróhálózatba illeszkedne.

A városban összesen négy helyszínen húzna fel légitaxi-kikötőt a Skyports Infrastructure légi mobilitással foglalkozó vállalat és a dubaji Közúti és Közlekedési Hatóság, a két vállalat 2026-ra szeretné kiépíteni a vertiportok hálózatát.

A látványtervek szerint a terminál egy téglalap alakú, magasított platformon kap helyet, ahol a repülők szállhatnak fel- és le. Az érkezési és indulási oldalt magába foglaló épület körülöleli a leszállópályákat, az üvegfalakon keresztül pedig akadálytalan kilátás nyílik a városra és a repülőtérre.

A kiugró, ívelten lejtő tető miatt a beltér egyes részei különböző magasak.

A visszafogott, melegszínű, természetes anyagokat felhasználó dekoráció kényelmes és nyugodt környezetet teremt, miközben a buja parkkal körülvett épület rímel a közeli metróállomásra.

2020-ban a német Lilium légitaxicég is meghatározta a tervezési irányelveket, amelyekkel irodaházak, parkolók vagy bevásárlóközpontok tetejére lehet vertiportokat építeni, és az MVRDV építésziroda szintén tervezett légitaxi-kikötőket az Airbusszal együttműködve.

(Forrás és képek: Dezeen)

vertiport | terminál | dubaj | légitaxi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom