Mégsem büntetik meg a turistákat Horvátország legnépszerűbb városában ennek az egyszerű eszköznek a használatáért

Dubrovnikról az elmúlt hetekben számos nemzetközi híradás jelent meg, amelyek a város történelmi központjában a bőröndök gurításának tilalmáról számoltak be, majd hangsúlyozták, hogy 265 eurós pénzbírsággal sújtják a turistákat eme szabály megsértése esetén.

A horvát város közleményt adott ki, amiben azt írja: az állítás teljes mértékben valótlan. Valójában Dubrovnik városvezetése nem vezetett be semmilyen szankciót, és nem is áll szándékában ilyet tenni a bőröndök használatára vonatkozóan.

Egy hónappal ezelőtt Dubrovnik egy ismeretterjesztő animációs videót – ami itt megtekinthető – is bemutatott annak érdekében, hogy a látogatók tisztában legyenek Dubrovnik lakosianak elvárásaival, ha az UNESCO-örökség részét képező történelmi városközpontba látogatnak. Mint írják, a videóval arra törekedtek, hogy

közérthető módon mutassák be azt a fajta viselkedést, amelyet nem kívánnak látni a turistáktól.

Ilyen például a történelmi belváros utcáin strandöltözetben sétáló turista, az ételek és italok közterületen történő fogyasztása, vagy felmászni a kulturális műemlékekre.

A videó tartalmazott egy ajánlást is a történelmi belváros poggyászkezelésére vonatkozóan. Különösen a kora reggeli órákban keltenek hangos zajokat a turisták, amikor a város kockaköves utcáin görgetik a bőröndjeiket.

Dubrovnik városának nem az a szándéka, hogy szankciókat vessen ki, sokkal az, hogy minőségi tájékoztatást nyújtson a látogatóknak az elfogadható viselkedésről – fogalmaz közleményében a városvezetés, kiemelve,  hogy az önkormányzati gondnokok nem szabnak ki pénzbírságot. Szerepük kizárólag a városba érkezők tájékoztatására korlátozódik. Mindezt azzal a céllal végzik, hogy autentikusabb és színvonalasabb dubrovniki élményt nyújtsanak a látogatóknak.

A "Tiszteld a várost" projekten keresztül pedig a fenntartható turizmust népszerűsíti Dubrovnik, melynek élvonalbeli szereplői a város lakói.

"Hiszünk abban, hogy ha a helybéli lakosok boldogok, az még magasabb színvonalú szolgáltatást eredményez a turistáknak, így ők még elégedettebbek lesznek" – tették hozzá.

(Fotók: Getty Images)

bőrönd | bírság | tilalom | Dubrovnik

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom