A Dűne óriási sikere bizonyítja, hogy mennyire erős a magyar filmipar

Hatalmas diadalmenetet tudhat be a Dűne az idei Oscar-gálán, ami a magyar filmgyártásnak is elképesztő korona. Sipos Zsuzsanna előtt pedig külön fejet hajtunk.

Az elmúlt két év világméretű problémáit - mindenek előtt a koronavírus-világjárványt, valamint a második hónapjába lépő ukrajnai háborút - kevesen tudták volna előre jelezni. A világ filmiparának nagy része számára a fennmaradás is diadalnak tűnik.

A kihívások és a folyamatos bizonytalanság ellenére a magyar filmipar szárnyal a cikk szerint, amit bizonyít a Dűne Magyarországon forgatott produkciójának vasárnap elnyert hat Oscar-díja.

A Dűne bizonyítja, hogy a magyar filmipart nehéz legyőzni: az Oscar-siker a budapesti filmgyártás fellendülését mutatja a Variety amerikai filmes szaklap szerint.

Sipos Zsuzsanna és Patrice Vermette kapták az idei Oscart a legjobb látvány / produkciós tervezés kategóriában

"Tavaly a magyarországi gyártási költések elérték a 650 millió dollárt (216 milliárd forintot), ami majdnem harminc százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtti utolsó év, 2019 költései. Rendkívül izgalmas látni filmiparunk Covid-időszak utáni fellendülését" - idézte a lap Káel Csabát, a filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét és a Müpa vezérigazgatóját, akivel mi is interjúztunk a legújabb Roadster printben.

A Dűnéért az idei Oscaron Sipos Zsuzsanna, a Dűne berendezője és a film látványtervezője, Patrice Vermette közös Oscar-díjat vehetett át a legjobb látvány / produkciós tervezés kategóriában, amiért óriási főhajtás jár, ugyanis tényleg elképesztő munkát végeztek.

Óriási gratuláció minden Dűne-rajongótól a duónak az elképesztő munkáért

Az egyszerűsített engedélyezési eljárás, a legmodernebb hangszínpadok és létesítmények, valamint a magasan képzett, angolul beszélő stábok mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a második legnagyobb filmgyártási központ lett Európában.

Mindezeken felül a gyártási költségek 30-35 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, és 25 százalékkal kedvezőbbek, mint Nyugat-Európában. Nigel Marchant, a Carnival Films, a Downton Abbey-t készítő produkciós cég ügyvezetője rámutatott: ezek alapján kaphatták a legtöbbet a pénzükért, amikor a Netflix Az utolsó királyság című sorozata öt évadának magyarországi forgatásáról volt szó.

"Óriási a kereslet magas színvonalú tévésorozatok iránt" - magyarázta a Pioneer Stillking Films ügyvezetője, Kemény Ildikó, akit naponta keresik meg külföldi producerek hazai stúdió- és stábigénnyel.

Gratulálunk, még több Dűne-produkciót Magyarországra!

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

dűne | Oscar | filmipar | film | magyar

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom