Miért ütik-verik ezt az édességet?

Kétségtelenül látványos videó kering a közösségi médiában egy jókora zöld masszáról, amit japán mesterek derűsen ütnek-vágnak, aztán elégedetten megfőzik. Ez a népszerű távol-keleti édesség, a mochi készítésének technikája, de vajon mire jó?

„Három ütés másodpercenként” – ezt műveli az alábbi videón egy japán mochi-készítő mester, Nakatani-san, aki több mint 30 éve utazik a műfajban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ONLY in JAPAN (@onlyinjapantv) által megosztott bejegyzés

A zöld mugwort yomogi mochi Nara városában készül, ahol a turisták sorban állnak egy-egy friss desszertért. Mindössze 200 yenbe, azaz nem egész 500 forintba kerül egy puha, rágós, szinte krémes mochi. Az édes anko babpasztából készülő mochi a helyiek szerint tökéletesen feltölt a környező ősi hegyekbe tartó kirándulásra.

De miért kell ilyen kegyetlenül verni a mochit?

Persze nemcsak babpasztából áll a mochi, hanem ragacsos rizsből és cukorból is, továbbá sokféleképpen lehet ízesíteni.

Ütni pedig azért kell, hogy elég levegő jusson a tésztába, javítva annak állagát.

A tökéletes végeredmény érdekében ketten püfölik a masszát: egyikük kézzel (ő forgatja is), a másikuk pedig a szintén látványos kalapáccsal. Nakatani kiabál is, állítólag pont azért, hogy meglegyen a ritmus, és a társa ne sújtson rá a kalapáccsal, de gyanítjuk, azt sem bánják, hogy ettől végképp teátrálissá válik az előadásuk.

Hát ebből születik a népszerű keleti desszert. Ha pedig már ennyi mindent megtudtál a mochiról, talán megjött a kedved a kvízhez, ahol a világ legismertebb édességeit kell felismerned.

(Nyitókép: GettyImages)

japán | édesség | desszert | mochi

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa