Ez a három ínyencség könnyen eltűnhet a tányérról a jövőben

Az éghajlatváltozás világszerte közvetlen hatással van a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre. Európában a parmezán, a camargue-i rizs, az espelette paprika, a kalamatai olívabogyó, a savoyai sajtok és az ibériai sonka csak néhány a helyi specialitások közül, amelyet a változó időjárás érint.

A termelők most olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek megőrzik ezeket a helyi hagyományokat és termékeket.

Andalúziában kevés a makk

Andalúzia híres a legmagasabb minőséget képviselő "pata negra bellota" sonkájáról, amelyet öt évig pincében érlelnek, elérheti a nyolc kilogrammot is, ára pedig hétszáz euró (270 ezer forint) körül mozog.

A címke megszerzéséhez egy sertést legalább egy hektárnyi területen kell tartani, ahol makkal táplálkozhat.

De az aszálytól szenvedő tölgyek tavaly nem termettek elég makkot, ezért idén a gazdáknak két-három hektárt kell biztosítaniuk az állatoknak. De vannak, akik más megoldáson gondolkodnak, és többfajta a tölgyet ültetnek.

Savoyában nem nő a fű

A határ túloldalán lévő Franciaországban hasonló a probléma, a meleg miatt ugyanis nem nő a fű, harminc fok körüli hőmérsékletnél megáll a folyamat. Így kevés táplálék marad a teheneknek, ez pedig veszélybe sodorja a savoyai sajtokat, amelyeknél előírás, hogy a felhasznált tejnek füvön legeltetett tehéntől kell száraznia.

Tavaly huszonnyolc féle sajt kérte, hogy változtassanak az előírásokon a magas hőmérséklet miatt.

A követelmények lazítása azonban nem oldja meg az összes problémát, mert maguk az állatok sem viselik jól a kánnikulát, és egyes tehenek naponta akár két-három literrel kevesebb tejet adnak.

A tenger moshatja el a camargue-i rizst

A dél-franciaországi Camargue régióban a probléma némiképp ellenkező előjelű, ugyanis a terjeszkedő tengervíz okozza. A rizs pedig nem bírja a sós vizet, két gramm/liter koncetráció már megviseli. A tengerben pedig ez jóval nagyobb, harminchét gramm/liter.

Az olasz ízeket és az ikonikus francia borokat szintén nem kíméli a klíma.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

camargue-i rizs | savoyai sajt | élelmiszer | ételek | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom