Ezeket tanultuk meg a távmunkáról az elmúlt egy évben

A koronavírus egy éve szorít bennünket keretek közé. Ha másra nem is, a távmunka terjedésére azonban pozitív hatást gyakorolt, hiszen az otthoni munkavégzés az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá és egyre elterjedtebbé vált. Lehet, hogy mire lecseng a világjárvány, ez lesz az új normális?

Globális szinten nézve sok százmillió ember dolgozik a mai napon is távmunkában. Az Európai Unió tagállamaiban végzett kutatások szerint a 2019-es öt százalékról a 2020 tavaszán a home office-ban lévők száma negyven százalékra nőtt, az Egyesült Királyságban ez az adat még magasabb, ott a teljes népesség 46,6 százaléka otthoni munkát végez.

A most elinduló folyamatok gyökeres változást hoznak a munkaerőpiacra, és jelentősen átalakítják a munkakörülményeket is. A multinacionális vállalatok közül például a közielmúltban többen bejelentették, hogy az irodai dolgozóik a jövőben sem mennek majd vissza teljes munkaidőben az irodába.

Szóval, mit tanultunk a távmunkáról a globális lezárások kezdete óta?

A munkavégzés bárhonnan zökkenőmentessé tehető

A hibrid munka, tehát az idő megosztása az iroda és az otthon között, a legvalószínűbb jövőbeni munkamodell sok vállalat számára. Ehhez csupán szervezeti rugalmasságra van szükség, és arra, hogy az alkalmazottak szabadon mozoghassanak a home office és a központi iroda között.

A rugalmasságot technológiai fejlesztésekkel, szerverhozzáférésekkel, gyors internettel lehet biztosítani.

Az adatbiztonság fontosabb, mint valaha

Az elmúlt egy évben az otthoni munkavégzés sokak számára hatalmas váltás volt a korábbi munkarendjükhöz képest, és a munkáltatóknak meg kellett vizsgálniuk saját működésüket. Az adatbiztonság ugyanis a szervezetek zömének nem az elsődleges szempont volt.

Az IBM adatai szerint 2020 márciusa és áprilisa között mindössze egy hónap alatt hatezer százalékkal nőtt az adathalász támadások száma.

Az alkalmazottak jólétének kell első helyen állnia

Az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók fele úgy nyilatkozott, hogy 2020 végén kiégettnek érezte magát, amit elsősorban a munka és az otthon közötti határok elmosódása okozott. A munkaadóknak foglalkozniuk kell ezzel a problémával, ugyanis valójában az alkalmazottak jelentős része sokkal hosszabban dolgozik home office-ban, mint ahogyan az irodában tenné, ez pedig hatalmas megterhelést jelent az amúgy is stresszes időszakban.

Alapvető fontosságú  lenne a szervezeten belüli tanulás keretében egy-egy olyan workshop, ahol a kiégés azonosításával és a kezelésével kapcsolatban szerezhetnek a munkavállalók fontos információkat és hasznos gyakorlati tanácsokat. Az otthoni és a hibrid munkavégzésre való áttérésnek ugyanis nem szabad veszélyeztetnie az alkalmazottak jólétét.

Legyünk kezdő home office-ozók vagy rutinos otthonról dolgozók, vannak buktatók, amikkel újra és újra meg kell küzdenünk. A magánélet és a munka határának meghúzása különösen nehéz akkor, amikor az otthonunk nemcsak irodává válik, de alsó vagy felső tagozatos, esetleg középiskolás gyerekek iskolájává is.  A titok a hatékony tervezésben és a napi rutinban rejlik.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

ezt tanultuk | 2020 | kiégés | covid | tanácsok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom