Ezt a házat már egy idilli jövőre gondolva tervezték

München mellett, egy korábbi reptéren több szempontból is különleges társasház épült. A tervezésbe bevonták a lakókat is, akik lemondtak az autóbirtoklásról.

Autó nélkül élni, avagy Wohnen ohne Auto – így nevezték el a leendő lakói segítségével tervezett társasházat, amelyet egy korábbi reptér helyén, München-Reimben húztak fel. A fenntarthatóság csúcsrajáratása érdekében minimalizálták a felesleget, és számos trükköt bevetettek a tervezés és az építkezés során, ám a kulcs egy szokatlan megoldás volt:

minden egyes leendő lakó önként lemondott arról, hogy autót birtokoljon.

A negyedik, utolsó fázisában lévő projektet a fenntarthatóság mellett a nagyon magas életminőség elérése határozta meg. Szakítottak az egyre tágasabb terekkel, a privát területek csökkentését a sokrétűbb közösségi terekkel ellensúlyozták, mindezt azért, hogy csökkentsék az építkezés és a fenntartás költségeit.

Itt „közös tér” alatt már nem csak lépcsőházat és folyosót értenek, hanem például a bringatárolót, egy hobbiszobát, a jókora tetőteraszt, sőt még egy kis vendéglakosztályt is.

Az egyes lakásokban a lehető legjobban visszavették a funkcionális szobák méretét a nappali és a hálószobák javára. Pontosabban a leendő lakók közvetlenül beleszólhattak a tervezésbe, nemcsak a saját lakásuknál, de az épület egészénél is.

Ezzel a projekt máris megágyazott a közösségi életnek, illetve segített, hogy mindenki magáénak érezze a házat.

Az épület három másik társával együtt egy négyszögletes blokkot formál, középen egy félprivát belső udvarral. Bár a külső homlokzat egyszerű, letisztult, hogy egységes érzetet adjon a négy épületnek, belül ferde ablaksíkok és erkélyek törik meg a felszínt, hogy jobban beeresszék a fényt, és szabadabb kilátást biztosítsanak még a középső lakásoknak is.

A Wohnen ohne Auto csak egy példa a fogyasztás, a környezetvédelem, a társadalmi felelősség újragondolására. Talán az elképzelések egyike-másika nem egyezik a miénkkel, mindenesetre egyérteműen erős próbálkozás.

Ez is érdekelhet:

Kaliforniában nem haboznak kihasználni a rengeteg napsütést

Már most az 1990-es szint alatt van az üvegházhatású gázok kibocsátása, de egy sor intézkedéssel tovább javítanak a helyzeten.

környezetbarát | közösségi autó | lakás | lakópark | környezet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom