Egy kategóriában a Louvre-ral a hazai múzeumi restaurálás

Megkezdte működését az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahol több mint háromszázezer műtárgyat őriznek majd.

Már zajlik az utóbbi évtizedek legnagyobb léptékű műtárgyköltöztetése, lezárult a korszerű restaurátorműhelyek kialakítása, és megkezdődött a munka az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban. A Liget Budapest projekt keretében felépült csúcsmodern múzeumi háttérintézménynek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer műtárgya kerül biztonságos és méltó körülmények közé. A legjelentősebb európai múzeumok, a londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel kerültünk egy kategóriába, s azokkal minden összevetésben – képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – állja a versenyt a hazai fejlesztés – mondta Baán László, a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Liget Budapest Projekt keretében 2019-ben készült el az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák mellett a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is működik, és helyet kapott egy látogatóközpont is. A csaknem 30 ezer négyzetméteres központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. Baán László elmondta: a beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást.

Az egykori kórház izraelita imaházának, majd a felvételi épületének rekonstruált létesítményében egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpontot alakítottak ki, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között egy konferenciatermet is kiépítettek. Az egykori Bródy Adél kórház korszerűen felújított és célnak megfelelően átalakított épületében több mint 3000 négyzetméteren kapott otthont a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egymillió dokumentumát őrző Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is.

Az intézmény európai viszonylatban is egyedülálló intézménykomplexumának területén egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres parkot, a Bókay kertet is kialakították.

Szépművészeti Múzeum és MNG az OMRRK-ban

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületében jelenleg is zajlik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint százezer gyűjteményi műtárgyának beköltöztetése, és már az új, a legkorszerűbb technikai feltételeket biztosító műhelyekben dolgoznak a két gyűjtemény restaurátorai.

Jelenleg Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, és Szinyei Merse Pál, valamint Markó Károly, Vaszary János festményeinek restaurálása zajlik a közel háromszáz négyzetméter alapterületű, nemzetközi színvonalú festőrestaurátor-műteremben. A legkorszerűbb technológiák segítségével az OMRRK további hét műtermében és négy diagnosztikai, valamint konzerválási feladatok ellátására kialakított helyiségében dolgoznak a restaurátorok.

Néprajzi Múzeum az OMRRK-ban

Az új épületben működik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja is. A nemzeti etnográfiai gyűjtemény huszonnyolc műtárgyraktárban kerül rendkívül biztonságos és műtárgybarát környezetbe. "A százötven éves története során most először saját épületeibe költöző Néprajzi Múzeumnak több mint kétszázezer műtárgyáról kell gondoskodnia. A világszínvonalú új tárolási rendszereket ideális helykihasználással, a biztonsági előírásokat és a tárgyak állagvédelmi szempontjait maximálisan szem előtt tartva tervezték és gyártották. A Néprajzi Múzeum munkatársai kitartó és elkötelezett munkával fölmérték a teljes gyűjteményt, és ennek birtokában tudták a testre szabott, a gyűjteményeknek, sőt tárgycsoportoknak speciálisan megfeleltetett raktári rendszereket előkészíteni – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja a raktárak mellett világszínvonalú restaurátor-műhelyekkel és preventív műtárgyvédelmi eszközparkkal felszerelve működik. A gyűjteményben lévő különböző anyagok eltérő tulajdonságai különálló, specializált – például fém-, fa-, papír-, textil- – restaurátor műhelyek kialakítását indokolták.

restaurálás | szépművészeti múzeum | múzeum | Magyar Nemzeti Galéria

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom