Egy nyolcadik kontinens tisztítaná meg az óceánokat

Díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

Lenka Petrakova még három évvel ezelőtt alkotta meg ambiciózus koncepcióját a világ egyik legnagyobb környezetszennyezési problémájának, az óceánokban úszó szemétszigetek felszámolásának megoldására.

A 8. kontinensnek nevezett terv lényege, hogy a víz felszínéről összegyűjti a műanyag hulladékokat, és újrahasznosítható anyagokra bontja azokat.

A cél egyértelmű: a hatalmas úszó állomás tisztább és fenntarthatóbb jövőt képzel el a tengeri környezet számára.

A koncepció számos rangos elismerést bezsebelt már, a közelmúltban pedig elnyerte a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat is a Jacques Rougerie Alapítvány által indított versenyen.

Maga a szerkezet öt fő részből áll: gát, gyűjtőhelyiség, kutatási és oktatási központ, üvegházak és lakóhelyiségek is találhatók benne.

A gát a hulladék összegyűjtését és a megújuló energia kinyerését segíti elő. A hulladékot ezután szétválogatják, biológiailag lebontják és a gyűjtőterületen tárolják. A víztisztítás mellett Lenka Petrakova az úszó állomást kutatási célokra is használná, felhívva a figyelmet az óceáni ökoszisztéma kutatásának fontosságára.

Az úszó állomás önellátó, az egyes elemei tökéletes együttműködésben optimalizálják felhasználható energiát. Az ár-apályból nyert energiát a turbinák hajtására használják fel, az üvegházakon elhelyezett napelemek a víztározók fűtését, a víz párologtatását, sótlanítást, a szennyvíz megtisztítását segítik elő.

Ez is érdekelhet:

Fenntartható életre, tudatosabb fogyasztásra buzdít az Életigenlő – Bólints rá! kezdeményezés

A gondolkodási és erkölcsi megújulás, valamint a lokalizáció fontosságára is felhívják a figyelmet.

környezetvédelem | design | fenntarthatóság | környezetszennyezés | óceán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom