A hálószobából a Müpa színpadára – Interjú Egyedi Péterrel

A zenész az elmúlt húsz évben mindig meghatározó tagja volt a hazai underground zenei színtereknek.

Egyedi Péter dalszerző-gitárost sokan ismerik hangos rockkoncertekről: gyakran lehetett vele találkozni az ország különböző klubjaiban az Óriás vezetőjeként, az Annabarbi gitárosaként vagy az Isten Háta Mögött basszusgitárosaként a kétezres évek elejétől.

Néhány éve azonban merész fordulatot vett a munkássága legalábbis sokaknak így tűnhetett  és befelé fordulóbb, intimebb dalok kerültek ki a keze alól, amiket maga csak „hálószoba-munkásságnak“ nevez.

Az egy szál gitáros, akusztikus kiindulásból az idők során gazdagon hangszerelt dalok születtek,

melyek megszólaltatásához a magyar zenei élet több ismert alakját kérte fel a zeneszerző. Így alakult meg a Mmant zenekar, hogy színpadra vigye a „mindenkinek megvan a maga története“ projekt szerzeményeit, melyek két lemezen, a 2019-es Mmanton, és a 2021-es II-n kaptak helyet.

Ezeket a dalokat hallhatjuk június 14-én élőben, dús megszólalású nagyzenekari hangzással a Müpa színpadán. A koncert kapcsán Egyedi Pétert arról kérdeztük, hogyan vezetett az út idáig, és mire számíthat az, aki jegyet vált a különleges előadásra.

Milyen paradigmaváltás kellett ahhoz, hogy nagyzenekar szólaltassa meg a dalaidat?

Igazából nem kellett paradigmaváltás, mert sok olyan dalt írtam, amelynek ez a természetes közege - még ha eddig máshogy is kellett megszólaltatni őket. Lényegében ez egy álom beteljesülése.

Hogyan jött létre a Mmant és hol tart most?

Az Óriás 2007-ben kezdődött, akkor lett szélesebb ismertsége annak, amit én csinálok. De már ekkortájt elindult egy olyan mellékszál is, amit én a hálószoba-munkásságomnak neveznék szigorúan zenei értelemben persze. A dalokat, amiket írtam, négysávos magnóval rögzítettem, még publikáltam is barátok unszolására, és játszottam egy szál gitárral kis klubokban, többször külföldi zenekarok előtt.

Ez a mellékszál az elmúlt négy-öt évben kapott nagyobb jelentőséget,

ekkor érlelődött meg bennem, hogy teljesen egyedül csinálok lemezt a saját szájízem, saját művészi elképzeléseim szerint.

Az első Mmamt lemez 2019-ben, a második tavaly februárban jelent meg. Azóta nekem ez a fő fókusz. Az Óriással közben kicsit visszavettünk a koncertezésből, a kreatív energiái most mindenkinek máshová összpontosulnak.

Mit jelent neked ez a projekt?

Miután zenekarokban szocializálódtam, nekem a zene mindig is azt jelentette, hogy összejövünk a barátokkal és jól érezzük magunkat, és ebből születik valami. De az Óriásban például sokszor éreztem azt, hogy szeretem ugyan a végeredményt, de valószínűleg másképp csináltam volna, ha egyedül lennék. Ezt a vágyat tudtam szabadjára engedni a szólólemezeimen. Ez nagy felszabadulás volt nekem.

Az első lemez dalai inkább olyanok, mint egy polaroidgyűjtemény,

mert bár a lemez felét új dalok teszik ki, a másik felét az elmúlt tíz év terméséből válogattam össze. A második lemezen viszont már teljesen új szerzemények vannak.

Kikkel fogsz fellépni? Mire számítson az, aki jegyet vesz erre az eseményre?

Ez egy Mmamt koncert lesz, ami a két nagylemez anyagát öleli fel, emellett néhány érdekesség is szerepelni fog, amik nem fértek fel a lemezekre. A hatfős alapfelállásban szerepel két dobos, Boros Levente, aki többek között a Qualitonsban játszott és Jancsovics Máté, aki a Kistehén, a Punnany Massif meg a Rájátszás dobosa is volt.

Örményi Ákos a basszusgitáros, akivel már ’99 óta együtt játszom különböző formációkban, és az Óriásban is ő a basszusgitáros. Hegyi Áron a billentyűs, aki a Jazzékielben és más formációkban billentyűzik, és Lee Olivér gitározik, aki az ék zenekar vezetője és a Trillionban is játszik. Ez a felállás bővül ki a koncerten három fúvóssal, három vonóssal, és még vki is csatlakozik a csapathoz, így összesen tizenhárom fő áll majd színpadra.

A koncentről bővebb információk a Müpa oldalán találhatók.

 

Mmamt | müpa | koncert | zene | Rock

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom