Az Egyesült Államok szépen csendben kibővült, két államnyival lett nagyobb a területe

2023. december 19-én az Egyesült Államok területe mintegy egymillió négyzetkilométerrel gyarapodott, ami körülbelül akkora, mint Egyiptom, és valamivel nagyobb, mint Kalifornia kétszer.

És hogy hol található ez a hatalmas földdarab? A tenger alatt, elszórva. Amerika legnagyobb bővítéséről, amely Alaszka 1867-es megvásárlása óta bekövetkezett, az amerikai külügyminisztérium szűkszavú közleményben számolt be. Mint írták, meghatározták az Egyesült Államok kontinentális talapzatának külső határait a parttól kétszáz tengeri mérföldön túli területeken, amelyeket kiterjesztett kontinentális talapzatnak (ECS) neveznek.

Mint írják, más országokhoz hasonlóan az Egyesült Államoknak is kizárólagos joga van az ECS élő és élettelen erőforrásainak megőrzésére és kezelésére az ENSZ 1982. évi tengerjogi egyezménye alapján.

Az említett kétszáz tengeri mérföld a kizárólagos gazdasági övezetet fedi le, ahol az adott állam kizárólagos jogot gyakorolhat a természeti erőforrások (hal, olaj és egyéb ásványkincsek) kiaknázására és egyéb gazdasági tevékenységek folytatására, például szélerőművek telepítésére.

Az övezet meghosszabbítható azokkal a területekkel, ahol a kontinentális talapzat túlnyúlik a kétszáz tengeri mérföldön. Az ECS-jogok viszont csak a tengerfenékre és a talajra vonatkoznak, a vízoszlopra (beleértve a halakat is) nem.

Az újonnan Amerikához "csatolt" terület hét különböző földdarabot foglal magába: az egyik a Jeges-tengerben, Alaszkától északra egy ék alakú szelet, a másik a Bahamáktól Kanadáig húzódó vékony, derékszögű óceáni sáv, emellett van egy terület az USA és Oroszország tengeri határán, a Bering-tengeren, Észak-Kalifornia partjainál, két szomszédos terület a Mexikói-öbölben, és egy a csendes-óceáni Mariana-szigeteknél.

A tenger mélye rengeteg érdekességet rejt, nemrég egy nyolcadik kontinenst is felfedeztek a kutatók.

(Forrás: Atlas Obscura, képek: Getty Images)

egyesült államok | határok | tenger | kontinentális talapzat | terület

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom