Műholdképek szerint hatalmas fal épül a határon a katonaság megbízásából Egyiptomban

Egyiptom egy több mint három kilométeres, fallal körülvett védőzónát épít a gázai határon.

A Maxar Technologies által az elmúlt öt napban készített felvételek szerint egy nagy területet munkagépek dózeroltak le egy közút és a gázai határ között. A gázai határtól a Földközi-tengerig érő védőzóna teljesen bekeríti majd a rafahi határátkelő-komplexumot, ahol jelenleg daruk dolgoznak a fal építésén.

További műholdfelvételekről az is kiderül, hogy a buldózerek február 3-án érkeztek a helyszínre, az első munkálatok pedig február 6-án kezdődtek, az elmúlt öt napban pedig alaposan felgyorsultak az események.

Az aktivistákból, kutatókból és újságírókból álló Sinai Foundation for Human Rights emberi jogi szervezet videót is közzétett a határfal építéséről, amely az adataik szerint szerint öt méter magas. Mint beszámoltak róla, két helyi vállalkozó azt mondta nekik, hogy a fal az egyiptomi fegyveres erők megbízásából készül.

A rafahi határátkelő

A jelenleg is nagyon súlyos humanitárius helyzet tovább romolhat Gázában, Egyiptom pedig attól tart, hogy palesztinok tömegei szeretnének majd átkelni a határon. Egyes beszámolók szerint a határon épülő falak között menekülttábor lesz, egyiptomi illetékesek azonban ezt tagadták. Most mindenesetre minden szem az új védelmi zóna mentén található Rafahra szegeződik, ahol jelenleg másfélmillió palesztin él összezsúfoltan egy hatalmas sátorvárosban, és ahová Izrael offenzívát tervez.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

határ | fal | Egyiptom

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom