A heti egynapos munkahét lenne a boldogság titka?

A legvidámabb alkalmazottak azok, akik idejük túlnyomó többségét szabadon, kötöttségektől mentesen tölthetik – igazolták a kutatások. Ez véget vethet a negyvenórás munkahétnek? Kizárt, de azért egy folyamatot elindíthat.

A munka és a szabadidő egyensúlyának megtalálása jótékony hatással van az egészségünkre, nem csoda, hogy egyre többen vetik fel a munkaerőhiány és a kiégés ellenszereként a heti négynapos munkarendet.

Egy merőben új megközelítés szerint azonban ahhoz, hogy boldogok legyünk, csupán egyetlen napot kellene dolgoznunk a héten.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a minimális munkavégzés ugyanolyan elégedettséget nyújt a munkavállalók számára, mint a hagyományos ötnapos hét, ugyanakkor a mentális egészségüket jobban meg tudják őrizni, mint azok, akik egyáltalán nem dolgoznak. Brendan Burchell projektvezető szorgalmasnak tekinthető, hiszen annak ellenére, hogy a heti egynapos munkát tartja üdvözítőnek, háromnapos munkahéttel bünteti magát.

A kutatásában a vizsgálatban résztvevők mentális jólétét vizsgálta, ami akkor volt a legmagasabb szintű, amikor csak egyetlen napot dolgoztak. A kettő, három, négy esetleg öt napot dolgozók esetében ebben a tekintetben nem volt különösebb eltérés.

Úgy véli, a heti negyvenórás munkaidő soha nem azon alapult, hogy mennyi munkavégzés jó az emberek számára. Kutatások bebizonyították, hogy a mikrotevékenységek ugyanolyan pszichológiai előnyöket nyújtanak, mint a teljes munkaidős munkák, ugyanakkor megelőzik a kiégést és számos egészségügyi probléma megjelenését.

Spanyolország, Németország és Új-Zéland már teszteli a négynapos munkahetet, és Burchell úgy véli, további munkaidő-csökkentésekre számíthatunk hosszú távon a munkaerőpiacon.

Tavaly az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon. Gyakorlatilag a mindennapok részévé vált az otthoni munka. A négy fal közé szorulva legtöbben saját dolgozósarkot alakítottak ki a lakásban, sokan a konyhából csináltak átmeneti irodát, míg akadnak olyanok is, akik lazábban állva (pontosabban ülve…) a dolgokhoz, kanapéról, netán ágyból püfölik a klaviatúrát.  Így tarthatod meg az egyensúlyt a home office és a magánélet között.

(Fotók: Getty Images)

home office | életmód | kiégés | mikrotevékenység | munka

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom