Egy hétköznapi élelmiszer miatt tört ki botrány Franciaország és Spanyolország között

Egy francia politikus egyenesen ehetetlennek nevezte a spanyol paradicsomot. Talán nem is gondolta, de ezzel a kijelentésével diplomáciai lavinát indított el.

Február elején a francia gazdák nagyszabású tiltakozásba kezdtek, többek között az európai kereskedelmi politika és az új környezetvédelmi szabályozásra vonatkozó javaslat miatt tiltakoztak, melyek meggyőződésük szerint rontják az ő megélhetésüket. A demonstráló gazdák utakat zártak el, traktoraikkal az autópályákra hajtottak és megsemmisítették az importált paradicsomokat, káposztákat és karfiolokat.

A Franciaország és Spanyolország közötti paradicsomháború azonban nem most tört ki. A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor Ségolène Royal, Franciaország egykori környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjújában ehetetlennek nevezte a spanyol bio paradicsomot. Hozzátette azt is, hogy

"a spanyol bio hamis bio".

Meglátása szerint ráadásul a Franciaország által Spanyolországból importált gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg a francia szabványoknak, és szerinte így nem is kerülhetnek az üzletek polcaira.

Spanyolország, amely a világ hatodik legnagyobb paradicsomtermelője, természetesen azonnal reagált a politikus szavaira.

„Azt hiszem, Royalnak nem volt még szerencséje megkóstolni a spanyol paradicsomot” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Aki egyúttal meghívta a politikust az országába, hogy kóstolja meg a spanyol paradicsomok bármelyikét, hogy lássa, valójában verhetetlenek.

Sánchez azt is hangsúlyozta: Spanyolországnak ugyanazokat az előírásokat kell betartania a biotermékekre vonatkozóan, amelyeket Franciaországnak és más európai országoknak.

Az Ecovlia, vagyis a spanyol biogazdálkodók szövetsége is bírálta a francia politikust, nyilatkozatait alaptalannak tartja egy gazda pedig egyenesen úgy véli, Royalnak ízérzékelési problémái vannak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

bio | franciaország | spanyolország | paradicsom

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom