Egy hétköznapi élelmiszer miatt tört ki botrány Franciaország és Spanyolország között

Egy francia politikus egyenesen ehetetlennek nevezte a spanyol paradicsomot. Talán nem is gondolta, de ezzel a kijelentésével diplomáciai lavinát indított el.

Február elején a francia gazdák nagyszabású tiltakozásba kezdtek, többek között az európai kereskedelmi politika és az új környezetvédelmi szabályozásra vonatkozó javaslat miatt tiltakoztak, melyek meggyőződésük szerint rontják az ő megélhetésüket. A demonstráló gazdák utakat zártak el, traktoraikkal az autópályákra hajtottak és megsemmisítették az importált paradicsomokat, káposztákat és karfiolokat.

A Franciaország és Spanyolország közötti paradicsomháború azonban nem most tört ki. A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor Ségolène Royal, Franciaország egykori környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjújában ehetetlennek nevezte a spanyol bio paradicsomot. Hozzátette azt is, hogy

"a spanyol bio hamis bio".

Meglátása szerint ráadásul a Franciaország által Spanyolországból importált gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg a francia szabványoknak, és szerinte így nem is kerülhetnek az üzletek polcaira.

Spanyolország, amely a világ hatodik legnagyobb paradicsomtermelője, természetesen azonnal reagált a politikus szavaira.

„Azt hiszem, Royalnak nem volt még szerencséje megkóstolni a spanyol paradicsomot” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Aki egyúttal meghívta a politikust az országába, hogy kóstolja meg a spanyol paradicsomok bármelyikét, hogy lássa, valójában verhetetlenek.

Sánchez azt is hangsúlyozta: Spanyolországnak ugyanazokat az előírásokat kell betartania a biotermékekre vonatkozóan, amelyeket Franciaországnak és más európai országoknak.

Az Ecovlia, vagyis a spanyol biogazdálkodók szövetsége is bírálta a francia politikust, nyilatkozatait alaptalannak tartja egy gazda pedig egyenesen úgy véli, Royalnak ízérzékelési problémái vannak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

bio | paradicsom | spanyolország | franciaország

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom