Ehető edények válthatják ki az egyszer használatos műanyagokat

A Forest and Whale dizájnstúdió által kifejlesztett Reuse egy olyan csomagolóanyag, ami az ételek elfogyasztása után komposztálható, sőt, akár meg is lehet enni.

A szingapúri székhelyű Gustavo Maggio és Wendy Chua által alapított dizájner stúdió innovációjával jelentős mértékben csökkenhet az egyszer használatos műanyagok mennyisége.

A lebomló ételcsomagolás búzahéjból készül, melyből elsőként pelletet állítanak elő, hogy aztán természetes kötőanyagot és vizet adjanak hozzá. Végül két fémformába nyomják a masszát, amit magas hőmérsékleten stabilizálnak.

Az így kapott ételtartóba bármilyen élelmiszer tehető, de mivel túl sokáig nem bírja a nedvességet, ezért inkább saláták tárolására a legalkalmasabb.

A fejlesztők szerint ideális használat esetében a fogást ajánlott az ételtartóba történő helyezést követően két-három órán belül megenni.

A tál – bár egyszer használható –, biológiailag lebomlik. Harminc nap alatt komposztálható, de akár el is fogyasztható, ugyanakkor a tervezők szerint nem különösebben finom. A tartály oldalán perforáció is található, amelynek leválasztása esetén evőeszközként vehető igénybe. A tartály fedele PHA-ból készül, amely bár tulajdonságaiban hasonlít a műanyaghoz, kevesebb mint hat hét alatt szintén lebomlik.

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag. Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

(Fotók: Forest & Whale)

fenntarthatóság | ehető | lebomló | környezetvédelem | újrahasznosítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom