Ha a hobbitok a 21. században élnének, ez az elképesztő ház lenne minden vágyuk

A holland WillemsenU stúdió egy olyan, részben föld alatti, zöld tetős házat készített, amely zseniálisan olvad bele Eindhoven vidéki környezetébe.

A tervezés során a WillemsenU célja az volt, hogy egy olyan otthont alkossanak meg, amely egyrészről egészen különleges, másként igazi menedékként is szolgálhat a megbízó házaspár számára. A privát szféra kialakítását például kifejezetten komolyan vették – olyannyira, hogy a hálószobákat hat méterrel a föld felszíne alá süllyesztették. A föld felszínére került lakótereket pedig vadvirágokkal gazdagon beültetett domb borítja.

A környező táj kisebb-nagyobb magasságkülönbségei jelentették az inspirációt adott a projekt képítészei számára, akik kifejezetten úgy akarták megalkotni az otthont, mintha az egy domb szerves része lenne. Csodásan játszanak a láthatósággal és a kíváncsi szemek elől rejtett világgal;

hol eldugják, hol pedig megnyitják a kilátást a természetvédelmi területre.

A ház föld felett látható részét az íves alakja határozza meg, amely egyben lehetővé teszi a tájba való tökéletes illeszkedést is. A szerkezete öntött betonból készült, a homlokzat fa burkolatot kapott. Ezzel idézik meg a népi építészetet és a fa tradicionális felhasználását a régióban – egyben finom utalás is arra a kecskeistállóra, amely korábban a telken állt.

A házhoz egy vadvirágokkal szegélyezett, acélburkolatú ösvény vezet, ahonnan egy nagy forgóajtón keresztül lehet belépni a tágas étkezős konyhába.

A helyiségből látványos kilátás nyílik a völgyre.

A föld alatti házrész egy központi tér köré rendeződik, ahol egy üveglift is helyet kapott, így a ház nemcsak akadálymentes, de a természetes fényforrása is megoldott. Ott kapott helyet a nappali és a fő hálószoba is.

Az enteriőrben könnyű, áttetsző anyagokat használnak, de innovatív megoldásokat is alkalmaztak a kiépítése során. A fűtésről például hőszivattyú gondoskodik, de kihasználják a ház termikus előnyeit is, így az otthon nyáron hűvös, télen pedig meleg.

(Forrás: Dezeen, fotók: Rob van Esch és Stijn Poelstra)

belsőépítészet | hollandia | ingatlan | ház | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom