Brutális áron kelt el Einstein kézirata az általános relativitáselméletről

A becsült árának ötszöröséért talált gazdára a világ egyik legkülönlegesebb kézirata, ami betekintést enged az ikonikus fizikus elméjébe is.

Egy párizsi aukción rekordáron, 11,6 millió euróért, azaz nagyságrendileg 4,2 milliárd forintért kelt el az a kézirat, amelyen Albert Einstein általános relativitáselmélete olvasható. Korábban is volt két olyan kézirat a legendás tudóstól, amelyért gigantikus összeget fizettek, 2018-ban egy Istenről szóló levélért 2,4 millió eurót adtak.

A most eladott dokumentumot eredetileg két-három millió euróra becsülték.

Az ötvennégy oldalas kézirat 1913 és 1914 között készült Zürichben. Az 1919 előtti időszakból származó Einstein-kéziratok rendkívül ritkának számítanak, úgy tudni, ez a dokumentum is csupán a fizikus munkatársának, Bessónak köszönhetően maradt fenn. Mint ismert, a speciális relativitáselmélet után, amely 1905-ben a híres E=mc² képlet bemutatásához vezetett, Einstein elkezdett dolgozni az általános relativitáselméleten is, amelyet végül 1915 novemberében tettek közzé,

hogy aztán forradalmasítsa mindazt, amit korábban az univerzumról gondoltunk.

Az árverést szervező és lebonyolító Christie's szerint az elárverezett dokumentum az általános relativitáselmélet keletkezését feljegyző két fennmaradt kézirat egyike, mely alkalmas arra is, hogy betekintést nyújtson a 20. század legnagyobb tudósának elméjébe.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

licit | einstein | relativitás elmélet | kézirat | árverés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom