Élettel és kincsekkel töltötték meg a Várnegyedben a felújított Borsos Házat

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az elmúlt egy évben felújította Borsos Miklós (1906–1990) grafikus és szobrászművész egykori lakását, amely novembertől Borsos Ház néven várja a látogatókat az alkotó életművéből rendezett állandó kiállítással és kulturális programokkal.

Borsos Miklós (1906–1990) a 20. század közepének egyik legjelentősebb magyar szobrásza és grafikusművésze volt, akinek egész életművét áthatja a korai reneszánsz művészet szellemisége. Saját mestersége, a szobrászat és a rajzolás mellett egy másik, egész életén át jelen lévő élménye a zene szeretete és a zenélés, a hegedülés volt.

Szobrászi pályája és életműve is leginkább egy harmonikus, formailag és gondolatilag tökéletesen megkomponált, kiegyensúlyozott zeneműhöz hasonlítható, amelyben minden hang és minden ütem önálló karakterrel bír, mégis alárendelődik a partitúra egészének.

Tudását nem iskolákban, képzőművészeti akadémiákon szerezte. Gyermekként – Nagyszeben utcáin kóborolva – órákig nézte, hogyan dolgoznak műhelyeikben a kőfaragók, az ötvösök és az aranyművesek. Fortélyaikat ellesve, szinte észrevétlenül, játszva tanulta meg a különböző mesterségek alapfogásait. Később beiratkozott a művészettörténet legősibb, ám napjainkig legjobb főiskolájára, mikor hosszabb időt töltött Itáliában, majd gyalogszerrel végigjárta a Földközi-tenger partvidékét Marseille-től Velencéig.

Európa jelentős múzeumaiban, Firenze képtáraiban és templomaiban az ókori egyiptomi és görög szobrászok mellett olyan nagy mesterek műveiből tanult, mint Masaccio, Leonardo, Michelangelo, Dürer, Rembrandt és Rodin. Ezzel párhuzamosan megismerte korának jelentős festészeti és szobrászati áramlatait: Picasso, Brâncuşi, Henry Moore mellett elsősorban Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Egry József, Derkovits Gyula, Barcsay Jenő, illetve Beck Ö. Fülöp, Medgyessy Ferenc és Pátzay Pál alkotásai felé fordult érdeklődéssel.

A képzőművészeken kívül hamarosan más művészeti ágak jeles képviselőivel, írókkal, költőkkel, zeneszerzőkkel és nemzetünk több szellemi kiválóságával is személyes kapcsolatba, barátságba került, akiknek írásai, zenéje, gondolatai szervesen beépültek művészi világába.

Az alapítvány közel négyszáz művét – szobor, rézdomborítás, plakett és grafika – őrzi a gyűjteményben, amelynek egy része a Kogart tihanyi galériájában látható,

idén ősztől pedig már az Úri utca 6. szám alatti Borsos-lakásban is nyitva áll majd az érdeklődők előtt egy állandó tárlat.

A Várnegyedben található ház egyemeletes, zártudvaros polgári lakóház, amely már önmagában művészeti alkotásnak számít. Kevésbé izgalmas homlokzata mögött kincseket rejt: mögötte értékes, középkori maradványok bújnak meg, például egy dongaboltozatos kapualj, amelynek mindkét oldalfalán ülőfülkék találhatók.

Ebben a házban élt és alkotott Borsos Miklós grafikus és szobrászművész feleségével, Kéry Ilonával. A képzőművész 1990-ben bekövetkezett halála után Borsosné még több mint egy évtizedig élt közös lakásukban, majd 2001-ben ő is távozott az élők sorából, és a házaspár otthonából emléklakást alakítottak ki.

2018-ban a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kapta meg a lehetőséget, hogy ezt a néhány éve már üzemen kívül álló emléklakást felújítsa és újra élettel töltse meg.

A régi bútorok és a pár használati tárgyainak – mint például a művész által Firenzéből vásárolt reneszánsz székek és a házaspár hangszerei – megőrzését szem előtt tartva, a lakás teljes renováláson esett át, a falai között pedig egy állandó kiállítást szerveztek, ami Borsos életművét hivatott bemutatni.

Az alapítvány célja nemcsak a Borsos-életmű megismertetése a művészetkedvelőkkel, hanem a Várnegyed közösségi életébe történő aktív becsatlakozás is: a tervek szerint a Borsos Ház a jövőben beszélgetéseknek, irodalmi eseményeknek, klasszikus zenei koncerteknek és más, kulturális eseményeknek ad majd otthont.

Ez is érdekelhet:

Van egy soha ki nem fogyó kincsesbánya a Várnegyedben

Ez a közösségi térként aposztrofált budai hely barátságosabb és családiasabb, mint mondjuk egy ismerkedésre szánt hetedik kerületi zsibongó.

(Fotók: Huszár Boglárka)

galéria | kultúra | program | tárlat | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom