Újabb kereskedelmi járatokat törölnek, egyre nehezebb és veszélyesebb légi úton elhagyni Izraelt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is.

A konzulátus ugyanakkor 24 órás szolgálatot tart fenn, és Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozik annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudja tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjon nyújtani.

Tábla mutatja, merre található az óvóhely a tel-avivi Ben Gurion reptéren

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy mindazok a magyar állampolgárok, akik konzuli védelemre regisztráltak Izraelben, kétóránként kapnak tájékoztatást a nagykövetségtől az aktuális biztonsági helyzetről, a repülőtéri információkról és az egyéb határátkelési lehetőségekről.

Beszélt arról is, hogy azon turistacsoport egyes tagjai, akik a hét elején visszautasították a mentesítő járaton hazautazás lehetőségét, mondván, hogy még kirándulnak, most, hogy törölték a kereskedelmi járatukat, arról beszélnek, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot.

Már október 8-án is rengeteg járatot töröltek

A nagykövetségnek azonban pontos nyilvántartása van azokról a magyar állampolgárokról Izraelben, akiknek felajánlotta a mentesítő járattal való távozás lehetőségét vasárnap és hétfőn. Most nekik is próbálnak segíteni kijutni.

Kitért arra is, hogy már a járatok egy nagy részét üzemeltető török légitársaság is törölte a járatait, az izraeli El Al budapesti járatai pedig hol el tudnak jutni Tel-Avivig, hol már Larnacán leszállnak, és onnan visszafordulnak.

Amennyiben egy-egy járat eljut Tel-Avivba, a repülőtéren tartózkodó konzulok a fennmaradó helyekre próbálják feltenni a magyar utasokat, előző nap így sikerült kijutnia az országból öt embernek.

Összességében légi úton egyre nehezebb és veszélyesebb elhagyni Izraelt, míg szárazföldön ez négy határátkelőn lehetséges, három helyen Jordánia, egy helyen pedig Egyiptom irányába. Ezek a határátkelőhelyek alapvetően a nappali órákban vannak nyitva, erről is folyamatosan tájékoztatják az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárokat.

Utasok a Ben Gurion reptéren október 8-án

Szeretnének mielőbb mindenkit biztonságban tudni, de a mostani háborús körülmények minden egyes döntésnél nagyon körültekintő és óvatos mérlegelést tesznek szükségessé. Mint hozzátette, mindaddig, amíg lesznek magyar állampolgárok Izraelben, addig mindenkivel folyamatos a kapcsolattartás.

Az Izraelben rekedt magyarok kapcsolattartását szeretné megkönnyíteni a magyar mobilszolgáltató, miközben több világcég is felfüggesztette a tevékenységét a háborús helyzetre való tekintettel.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

izrael | turisták | repülő | magyarok | járatok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom