Elhunyt Jiří Menzel

Ezt a három szót nagyon nem szerettük volna egymás után leírni.

Élete nyolcvanharmadik évében, 2020. szeptember ötödikén elhunyt a csehek legendás filmrendezője, Jiří Menzel. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója félelmetesen sokat adott több generációnak filmjeivel: 1967-ben pedig Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért. Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is csatolt, melyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. 1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Az IMDB adatbázisa szerint huszonkilenc rövid vagy egész estés filmet rendezett, játékfilmben először a Gyöngyök a mélyben című, 1965-ös filmben készített egy jelenetet. Egy évvel később készült leghíresebb filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. Ezt követte például a Szeszélyes nyár, a Pacsirták cérnaszálon, vagy a Sörgyári capriccio – utóbbiak szintén Hrabal regényei alapján készültek, akárcsak a 2007-es Őfelsége pincére voltam. Utolsó filmjét, a Don Juanok-at 2013-ban mutatták be.

A jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz

– mondta egyszer.

Sok magyar művésszel ápolt barátságot: játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó –Szabó István) és színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrendben is részesült.

Az Oscar-díj mellett Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon: a Pacsirták cérnaszálon (1968) című filmjével nyert megosztva 1990-ben, másik két jelölése pedig az Őfelsége pincére voltam (2006) volt, mellyel elnyerte a FIPRESCI-díjat, illetve az Aki aranyat keres című filmje (1957). Karlovy Vary Kristály Glóbuszát egyszer nyerte el, 1968-ban a Szeszélyes nyár-ral, és kétszer jelölték Velencében Arany Oroszlánra, 1981-ben a Sörgyári capricció-t, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai című filmjét. Mindkét filmjével elhozott egy-egy kisebb díjat a fesztiválról.

A rendező még 2013-ban adott interjút a HVG-nak, ahol többek között arról beszélt, hogy

életműve megkoronázása mi más lehetne, mint a temetése.

Ha pedig ő így gondolta, bizonyára igaza volt. Nyugodjon békében, és köszönjük a rengeteg csodás filmélményt!

Ez is érdekelhet:

Most először nyílik kiállítás a kijárási korlátozások óta a Ludwig Múzeumban

Az Egyensúlyban / Keeping the Balance című, szeptember negyedikén nyílt kiállítás keretében mintegy hatvan művet mutatnak be.

(Forrás: Wikipédia, HVG, MTI)

őfelsége pincére voltam | film | filmrendező | rendező | sörgyári capriccio

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom