Tényleg az ikonikus izlandi ház a világ legmagányosabbja?

Az Izlandhoz tartozó Ellidaey-szigeten található ingatlant sokan a világ legmagányosabb helyeként tartják számon. Kiderült azonban, valójában nem is annyira elszigetelt, mint amennyire elsőnek tűnik.

Csupán egyetlen frusztráló napra van szükség az irodában vagy egy különösen katasztrofális délutánra a dugóban, és az ember máris komoly álmokat sző arról, hogyan fog elmenekülni a világ végére, hogy ott nyugalomban, békében élhesse az életét. Ilyenkor rendre az Ellidaey-szigeten található magányos ház képe jelenik meg a szemünk előtt. Az izlandi Vestmann-szigetcsoporttól délre fekvő parányi földdarab pedig valóban tökéletes menedéknek tűnhet.

A pici szigetecske lakatlan, így kiépített infrastruktúrának szűkén van. Valójában egyetlen ház áll csupán rajta, amelyet a hajóval arra járók a világ legmagányosabbjának tartanak. De valóban így van? Utánanéztünk.

Az Ellidaey-szigeti ház története

Számos pletyka kering az Ellidaey-sziget körül, bár ezek többsége nem igaz. Az egyik legnépszerűbb pletyka szerint a szigeten Björk izlandi énekes él. Igaz ugyan, hogy 2000-ben az izlandi miniszterelnök egy szigetet ajánlott fel az énekesnőnek az ország kultúrájáért végzett munkájáért, de a sztár elutasította azt. A zavar abból fakad, hogy a felajánlott szigetet szintén Ellidaey-nek hívják, de az Izland nyugati öblében, Breiðafjörðurban található.

Egy másik elképzelés szerint a világvégi ingatlant egy milliárdos építette egyfajta bunkerként, hogy ott vészelje át a zombiapokalipszist. Mások pedig egyenesen azt állították, hogy a ház a valóságban nem is létezik, a képek, amelyeket látunk róla, csupán Photoshoppal vagy mesterséges intelligenciával készültek.

Milyen a világ legmagányosabb háza?

Valójában a ház történetet kevésbé izgalmas. Az 1950-es években az Ellidaey Vadászszövetség építette a híres fehér házat tagjai számára.

A vadászkastély időről időre fogadott néhány vadászt pár éjszakára, de állandó otthona soha senkinek nem volt.

Noha Ellidaey-be jutni nem könnyű feladat – a hétköznapi turisták számára pedig lehetetlen –, néhány kalandor mégis kapott engedélyt a látogatásra.

A bloggerek, újságírók, és youtuberek videókon mutatták be a fával burkolt falakat, a bőr ülőgarnitúrával és kényelmes bútorokkal berendezett belső teret és azt a rengeteg műalkotást, ami a helyiségekben fogadja a látogatókat.

A felső szinten két szerény szoba található két különálló ággyal. Úgy tudni, a házba mindent, az építőanyagoktól a bútorokig, csónakkal szállítottak.

Nem is olyan magányos, mint amilyennek tűnik

Körülbelül két évvel ezelőtt Ryan Trahan youtuber a világ legmagányosabb házában tölthetett egy éjszakát. Legnagyobb meglepetésére vendégek érkeztek hozzá, akik hajójukkal meg tudták közelíteni a szigetet és a házat is. Átkeltek a viharos tengeren, kikötöttek a parton, felmásztak a sziklás szigetre és megszólították a bloggert, így végül mégsem sikerült magányosan töltenie az éjszakáját.

A videósnak alá kellett írnia a látogatói naplót is, amelyben állítólag mindenkinek szerepel a neve,  aki valaha betette a házba a lábát. Ez alapján Trahan 11.265. látogatója volt a világvégi vadászkastélynak.

A legnagyobb döbbenetet azonban nem ez okozta. Kiderült, hogy a közelben van egy másik apró ház is, ami még régebbi mint a fehér vadászkastély. Az első ingatlant a szigetre érkező kutatók építették, hogy onnan figyeljék meg a lundákat.

Így hát a világ legmagányosabb háza nem olyan magányos, mint amilyennek elsőre tűnik.

Azok pedig, akik az Ellidaey-szigetet biztos menedékének tartják az apokalipszisra, két ház közül is választhatnak. Csak nehogy az egyikbe addigra beköltözzön egy zombi...

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

izland | Ellidaey-sziget | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom