Így készült a fotó, ami megváltoztatta, hogyan nézünk a Földre

Előtte csak a különbségeket láttuk meg egymásban. Aztán mind földlakók lettünk.

Az Earthrise (nagyjából: Földkelte) című film az űrből a Földről készült első fotó történetét meséli el. A fénykép 1968-ban született az Apollo 8-küldetés során. Ez volt a második olyan amerikai küldetés, amikor embereket küldtek fel az űrbe, és ez a misszió tartja a legtöbb elsőbbséget az űrhajózás történetében. Űrhajó először érte el a második kozmikus sebességet, űrhajósok először álltak pályára egy másik égitest körül, és szintén elsőként hagyták el ezt a pályát. A legénység tagjai láthatták először saját szemükkel a Hold túloldalát, és szintén ők látták először egyszerre, bolygóként a Földet.

Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…

Jim Lovell, asztronauta, 1968

Az általuk készített fotó nemcsak az asztronautákra, hanem az egész világra hatalmas hatással volt, mivel egy olyan képet közvetített, ami felette állt a vallások, az országhatárok, a nyelvek által generált elválasztó vonalaknak. A fotó elkészítését megelőzően csak a különbségeket láttuk meg egymásban, aztán mind földlakók lettünk, akik egy közös otthonon osztoznak. A The New York Times dokumentumfilmje ennek a fotónak a teljes történetét meséli el.

new york times | video | apollo 8 | föld | bolygó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom