A Pernod Ricard számára készült létesítménynek az Emei-hegy adja a hátterét és csordogáló patak a szomszédja.
Hatalmas whisky gyár épült a kínai Szecsuán tartományban, az Emei-hegy szomszédságában. A monumentális épületet a sanghaji Neri&Hu stúdió tervezte. A Shan-Shui névre keresztelt létesítmény egy pazar, tizenhárom hektáros területen fekszik, melyet látványos hegyvonulatok és egy kanyargós patak vesz körül.
A tervezők célja az volt, hogy egy olyan épületet alkossanak meg, amely a természet kincseit ünnepli és egyben újraalkotja azt a világot, amiben élünk. A shan, vagyis a hegy és a shui, azaz a víz kettőse járta át a koncepciót. Míg előbbi az állandóságot képviseli, utóbbi az átalakulást hivatott szimbolizálni.
Miközben a két elem látszólag ellentétes, mégis tökéletesen kiegészítik egymást.
A whisky gyártó területek a telephely északi oldalán kaptak helyet három épületben. Egymással párhuzamosak, csodálatosan beleolvadnak a tájba, a tetőket pedig újrahasznosított agyagcserepek borítják.
Maguk az épületek betonból készültek, a népies kínai építészet modern értelmezéseként szolgálnak. Falaik kőborítást kaptak, azokat az anyagokat használták fel, amelyeket a helyszínen a tereprendezés során kinyertek a talajból.
A gyárhoz két látogatóközpont is tartozik, az egyik kör, a másik négyzet alakú.
A formavilág szintén utal a kínai filozófiára, melyben a kör és a négyzet a mennyet, illetve a Földet szimbolizálja. A részben földbe süllyesztett, kerek élményépületet egy kupolás, vízlépcsős udvar veszi körül és öt földalatti kóstolóterem található benne.
Egy szoborra hasonlító, koncentrikus téglagyűrűből álló építmény pedig kilátópontként szolgálhat a látogatóknak, akik innen nemcsak az épület egészére látnak rá, de a környék csodálatos panorámájában is gyönyörködhetnek.
Az épületegyüttesben helyet kapott egy étkező és egy terasz is.
Az anyaghasználat során a helyszínen megtalálható elemekre fordították a figyelmet, így a beton és a réz mellett a fa és a kő is dominál, ugyanakkor utal a hely funkciójára is, hiszen a tölgyfahordókra és a réz lepárlóedényekre is utal.
(Forrás: Dezeen, fotók: Chen Hao)
lepárló üzem | gyár | dizájn | design | kína | whisky
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!