Olyan whisky gyár épült a kanyargós patak partjára, aminek csodájára jár a világ

A Pernod Ricard számára készült létesítménynek az Emei-hegy adja a hátterét és csordogáló patak a szomszédja.

Hatalmas whisky gyár épült a kínai Szecsuán tartományban, az Emei-hegy szomszédságában. A monumentális épületet a sanghaji Neri&Hu stúdió tervezte. A Shan-Shui névre keresztelt létesítmény egy pazar, tizenhárom hektáros területen fekszik, melyet látványos hegyvonulatok és egy kanyargós patak vesz körül.

A tervezők célja az volt, hogy egy olyan épületet alkossanak meg, amely a természet kincseit ünnepli és egyben újraalkotja azt a világot, amiben élünk. A shan, vagyis a hegy és a shui, azaz a víz kettőse járta át a koncepciót. Míg előbbi az állandóságot képviseli, utóbbi az átalakulást hivatott szimbolizálni.

Miközben a két elem látszólag ellentétes, mégis tökéletesen kiegészítik egymást.

A whisky gyártó területek a telephely északi oldalán kaptak helyet három épületben. Egymással párhuzamosak, csodálatosan beleolvadnak a tájba, a tetőket pedig újrahasznosított agyagcserepek borítják.

Maguk az épületek betonból készültek, a népies kínai építészet modern értelmezéseként szolgálnak. Falaik kőborítást kaptak, azokat az anyagokat használták fel, amelyeket a helyszínen a tereprendezés során kinyertek a talajból.

A gyárhoz két látogatóközpont is tartozik, az egyik kör, a másik négyzet alakú.

A formavilág szintén utal a kínai filozófiára, melyben a kör és a négyzet a mennyet, illetve a Földet szimbolizálja. A részben földbe süllyesztett, kerek élményépületet egy kupolás, vízlépcsős udvar veszi körül és öt földalatti kóstolóterem található benne.

Egy szoborra hasonlító, koncentrikus téglagyűrűből álló építmény pedig kilátópontként szolgálhat a látogatóknak, akik innen nemcsak az épület egészére látnak rá, de a környék csodálatos panorámájában is gyönyörködhetnek.

Az épületegyüttesben helyet kapott egy étkező és egy terasz is.

Az anyaghasználat során a helyszínen megtalálható elemekre fordították a figyelmet, így a beton és a réz mellett a fa és a kő is dominál, ugyanakkor utal a hely funkciójára is, hiszen a tölgyfahordókra és a réz lepárlóedényekre is utal.

(Forrás: Dezeen, fotók: Chen Hao)

lepárló üzem | gyár | dizájn | design | kína | whisky

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom