Különös világválogatott bukkant fel Brazíliában

Világhírű építészekből áll, akik a dél-amerikai ország minden részén terveznek, ráadásul teljesen eltérő funkciójú épületeket.

Néhány hete írtuk meg, hogy Bjarke Ingels – aki kiérdemelte nálunk az építészet fenegyereke eposzi jelzőt – beteszi a lábát Dél-Amerikába, vagyis elkezdődik az első ottani tervének megépítése az ecuadori Quitóban.

A túlparton, Brazíliában Ingels (még) nincs, rajta kívül viszont számos világhírű építész fordult meg az elmúlt években.

Dél-Amerika legnagyobb országa a múlt század közepe táján kezdte termelni a maga klasszis építészeit, ám az elmúlt évtizedekben kikerült a fősodorból. Úgy tűnik, a szünet csak átmeneti volt, ha hosszú is: egyrészt feljövőben van egy új generáció, másrészt kis túlzással ellepték az országot világhírű tervezők, akiknek az épületeiből válogattunk alább.

Santiago Calatrava – Museum of Tomorrow

Ötezer négyzetméter múzeum, 7600 m² plázatér Rio belvárosában. Az állandó kiállítások a felső szintre kerültek, ahonnan csodás panoráma nyílik a Guanabara-öbölre, ezzel is visszatérésre csábítva a látogatókat.

Kívülről feszített víztükrű medence veszi körül az épületet, azt a benyomást keltve, hogy a múzeum úszik a vízen.

A Holnap Múzeuma csak egy – igaz, meghatározó – része a Porto Maravilha városrész megújításának, a végső formáját pedig folyamatos párbeszéd eredményeképp nyerte el.

Foster+Partners – Aqwa Corporate

Még mindig Rio, még mindig a Porto Maravilha, ezúttal egy A kategóriás irodaház. Ez az a partszakasz, ahol a brazilok szerint megszületett a szamba, most viszont Norman Foster brit stúdiója adja meg az alaphangot.

A 22 emeletes épületben 125 ezer m² az irodák összterülete, ami mintegy a duplája a legnagyobb magyarországi irodaépületének, az új Telekom-székháznak. Parkolás az ötszintes mélygarázsban, boltok és közösségi terek az alsó szinten.

Külön figyeltek a trópusi éghajlatra: az Aqwa Corporate-et a legmagasabb szintű LEED-minősítéshez tervezték, rendkívül erős nap- és esővédelemmel, a fő szervezőelv pedig az átjárhatóság, megközelíthetőség volt.

Studio Daniel Libeskind + Pablo Slemenson Arquitetura – Vitra

Rióból ugorjunk át egy másik brazil megapoliszba, Sao Paulóba, ahol két stúdió első közös munkája valósul meg. Elsőre elég hihetetlen, hogy mindössze tizennégy lakást terveztek ebbe a toronyházba – merthogy mindegyik egy egész emeletet elfoglaló luxuslakás.

Jó, nem mindegyik: a legfelső lakás két emeletet foglal el, pluszban jár hozzá egy medence a tetőn. Mindezek tudatában már másképp nézünk a drágakövet idéző homlokzatra is.

A Vitra forgalmas utak mentén fekszik, így könnyen megközelíthető a város néhány nagy parkja, mint az Ibirapuera vagy a Do Povo.

Daarchitectes – Casa Boipeba

Jóval visszafogottabb ez az egyszerű, nyers, 450 m²-es nyári lak, amely Boipeba szigetén található. Kint és bent határa elmosódik, beton és fa összejátszik, ahogy kell.

A háznak van egy nappali és egy éjszakai része, a kettőt külső folyosó köti össze.

Boipeba Bahia állam déli részén található, a trópusi éghajlathoz pedig rafináltan ki kellett találniuk az árnyékolókat a francia tervezőknek.

Herzog & de Meuron – Arena do Morro

A natali gimnázium 2014-ben épült meg, egy évre rá díjat is nyert, azóta pedig szépen belakták a helyiek. A környezet egy favela, ha nem is tipikus, félúton a védett természeti környezet, és az óceánparti fejlett városrész között.

A svájci tervezők gondosan felmérték, milyen tevékenységek segíthetnék a fejlődést, és igyekeztek helyet találni azoknak a szűkös fejlesztési területen.Végül egy épületsor valósult meg, amelynek az egyik legfontosabb része a gimnázium.

Felülnézetből jelentősen elüt a környezetétől a vakító fehér tetejű épület. Szándékosan: a tervezői szándék szerint úgy tölt ki egy korábban üresen kongó telket, akár egy puzzle hiányzó darabja, hogy messziről is jól láthatóan jelöljön egy új, nagyvonalú közösségi teret.

Ebből a szűk válogatásból is kitűnik: Brazílián belül változatos helyeken terveznek egészen különböző funkciójú épületeket menő építészek. És az sem mellékes, hogy a fejlesztések a favelákat sem kerülik el.

Ez is érdekelhet:

A földből nőtt ki a legújabb építészeti őrület

Természetes, erős, szinte korlátlanul nő, és olyan sokoldalú, hogy jóformán egy komplett épületet el lehet készíteni belőle, berendezéssel együtt. A bambuszépületek divatba jöttek, amiért nem győzünk elég hálásak lenni.

Daniel Libeskind | építészet | Foster+Partners | építész | Santiago Calatrava

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom